Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Vriendschapsfraude vermijden: de tips van Tamara

do 28 jan. - 9:58

Dagelijks worden mensen op het internet opgelicht door onbekende vrienden. 'Vriendschapsfraude' is een wereldwijd probleem, waar de politie expliciet voor waarschuwt. Hoe voorkom je de fraude? Hieronder vind je enkele tips van 'ervaringsdeskundige' Tamara Grammet.
Vriendschapsfraude vermijden: de tips van Tamara
 
Elke oplichter zal je aanschrijven op een datingsite of op Facebook. De mannen doen zich voor als soldaat op missie in oorlogsgebieden, of als belangrijke rondreizende zakenmannen. Alle namen zijn fake en alle foto's zijn gestolen. De oplichters houden de datingsites scherp in het oog en ze schrijven nieuwe profielen op de sites vaak metaan aan. Ze onderzoeken je profiel, en spelen in op je persoonlijkheid.
 
Let op met buitenlanders die zeggen dat ze geen interesse hebben in vrouwen of mannen uit eigen land! Een andere veelgebruikte smoes van oplichters: zeggen dat ze uit België komen, maar ergens in het buitenland vast zitten.
 
Ook klassiek: veel oplichters zeggen dat ze in isolement leven, of geen familie meer hebben. Vaak moeten ze de kinderen ook alleen opvoeden. Geloof ze niet!
 
Elke oplichter zal snel vragen over te schakelen naar andere chatsites: Yahoo Messenger, Skype, e-mail, Whatsapp, Tinder of Facebook. Ze vragen vrij snel of je je profiel op de datingsite wil verwijderen.
 
Sommige oplichters sturen je een vriendschapsverzoek op Facebook. Daar lezen ze passief mee wat jij daar plaatst. Op die manier kunnen ze inspelen op jouw persoonlijkheid en interesses.
 
Om jouw vertrouwen te winnen, sturen ze je stoere foto's in militaire outfit of strak in het pak.
 
Elke oplichter bouwt de relatie langzaam op. Ze numen hun tijd, chatten -als jij dat wil- meerdere uren per dag en elke ochtend krijg je een fijne e-mail.
 
Opvallend: zij stellen de vragen. Als jij een vraag stelt, beantwoorden ze die met een nieuwe vraag.
 
Oplichters houden niet van videochatten, zogezegd niet omwille van veiligheidsredenen ("Ik zit aan het front").
 
Elke oplichter vraagt om niets te vertellen aan vrienden of familie. Zijn komst moet een verrassing zijn. Naar eigen zeggen wil hij ook vermijden dat je familie of vrienden denken dat hij alleen maar om geld vraagt.
 
Elke oplichter voelt aan, na weken schrijven en chatten, wanneer je gevoelens krijgt. Want geloof me, het gebeurt! En liefde maakt blind!
 
Elke oplichter zal dan beginnen te praten over geld. Ze zeggen dat ze op missie of op zakenreis zijn, en geen geld ter beschikking hebben. Ze zijn creatief in het bedenken van redenen om geld te vragen: voor het vliegtuigticket, voor de opvang van de kinderen, omdat ze bestolen zijn, ...
 
Om geloofwaardig over te komen, legt de oplichter jou zijn (identiteits)papieren voor. Vergis je niet, dat is vakkundig gefotoshopt!
 
Elke oplichter zal zeggen dat "trust" en "love" het belangrijkste is in het leven. Als ze weten dat je gelovig bent, dan is God ook een argument dat in de strijd geworpen wordt.
 
Elke oplichter zal je vragen om te betalen via Western Union of Moneygram (een rekeningnummer bij een bank krijg je nooit.) Bij Western Union of Moneygram is het mogelijk om anoniem geld af te halen, vandaar.
 
De oplichters vragen in het begin nooit grote bedragen, maar gaandeweg verhogen de bedragen wel.
 
Wat je ook kan doen, is elke foto die je hebt even invoeren in Google Image Search. Je zal, in geval van oplichting, merken dat de foto heel erg vaak opduikt.
 
Heb je contact met iemand die een oplichter blijkt te zijn, blokkeer hem/haar overal! E-mail, chatrooms, Skype, Facebook, telefoon, ... Laat niets meer van je horen, want als je toch nog contact opneemt kan je bedreigd worden.
 
Doe altijd aangifte bij de politie!

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet