Vrijhaven Shanghai

13 januari 2018
Begin twintigste eeuw werd Shanghai het Parijs van het Oosten genoemd. De stad was in handen van Amerkanen, Fransen en Britten, een vrijhaven waar zowel welgestelde kosmopolieten als armzalige verschoppelingen hun geluk kwamen beproeven.

Toen Joan Veldkamp in Shanghai ging werken als correspondent voor de NOS, de Volkskrant en Elsevier, woonde ze in een oude, elegante villa waar de geschiedenis van afdroop. Art-deco, Franse stijl, platanen in de straat, het leek een Franse provinciestad. Hoe Chinees het er voor de rest ook aan toeging - wasgoed aan de bomen, mensen die op krukjes zitten te eten, ouderlingen die mahjong spelen - het westerse verleden van de stad was op elke straathoek tastbaar.

En toen vernam Joan Veldkamp dat er in Shanghai ooit een Joods getto was geweest. Eind jaren dertig, toen in Europa duidelijk werd dat Hitler een bedreiging was voor wie Joods was, zijn een paar duizend Duitse en Oostenrijkse Joden naar Shanghai gevlucht.

Joan Veldkamp dook in die geschiedenis, vond een paar oude mannen die hun kinderjaren in het getto van Shanghai hebben doorgebracht, en schreef Vrijhaven Shanghai. Zaterdag zit ze aan de Keukentafel.