Vrijspraak Amrani door 'technische fout'

14 december 2011

Dertien december 2011. De datum zal voor altijd in ons collectieve geheugen blijven plakken. En niet in het minst in die van de 123 gewonden en de nabestaanden van de vijf doden die op die dag het pad van Nordin Amrani (foto) kruisten. Nordin Amrani sloeg op 13 december met behulp van granaten en een machinegeweer genadeloos toe in het centrum van Luik.

 

Al de hele dag kunnen we in kranten en op nieuwssites de levenswandel van Nordin Amrani leren kennen. De man ging over tot deze wanhoopsdaad omdat hij vreesde opnieuw de cel in te moeten vanwege een zedendelict. Hij was in 2007 al eens veroordeeld voor drugs- en wapenbezit en kreeg huisarrest wegens een verkrachting. Voor de feiten moest hij van de correctionele rechtbank 64 maanden in de cel.

 

Tegen de uitspraak werd een beroep aangetekend. De uitspraak van het hof van beroep is zeer opvallend: "Het hof van beroep kon hem niet voor wapenbezit vervolgen vanwege een technisch probleem. De wet inzake wapenbezit is veranderd en het hof gebruikte de oude wetgeving. Dat is de enige reden waarom hij niet vervolgd werd", zei Cédric Visart de Bocarmé, procureur-generaal van Luik, hierover. Daardoor werd de straf van 64 teruggebracht naar 48 maanden.

 

Wat die technische fout precies was, hebben we nog niet kunnen vernemen. En zijn de Belgische rechtbanken hier dan in de fout gegaan ?

Radio 1 Select