Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Vroege terugkeer of toeval? Journalist Koen Wauters in 'Het Journaal' geteisterd door wesp

do 25 feb. - 9:05

In 'Het Journaal' werd reporter Koen Wauters geplaagd door een wesp, die op zijn bril kwam zitten. Hij bleef er kalm bij, maar wat doet zo'n insect in februari al buiten? Horen wespen niet in hun schuilplaats te zitten tot de winter gedaan is? "Alles heeft natuurlijk te maken met het zachte weer", zegt kenner Peter Berx in 'De Wereld Vandaag'.
Koen Wauters

Wie vanmiddag naar 'Het journaal' keek, heeft het misschien gezien. Tijdens een interview met viroloog Marc Van Ranst werd journalist Koen Wauters geplaagd door een wesp.

Maar, een wesp in februari, is dat wel normaal?

"Alles heeft natuurlijk te maken met het zachte weer", zegt entomoloog Peter Berx, die gespecialiseerd is in insecten, in "De wereld vandaag". "Deze wesp is een koninginnewesp, dat is de spil van een kolonie. Zij is het die overwintert en uitvliegt om een nieuwe kolonie te stichten."

En wat als er opnieuw een koudeprik komt? "Dat zou niet zo goed zijn. Insecten van hier kunnen goed tegen koude, ze beschikken over een natuurlijke antivries. Daarom zijn er na een koude winter niet minder insecten in de lente dan normaal. Maar omgekeerd, een koudeprik na warm weer kan wel problemen geven. De insecten verliezen hun antivries tijdens de warme periode en zijn daarna weerloos tegen de kou."

Wie de afgelopen week in het park of in de tuin is geweest zal ook bijen en andere insecten hebben gezien. Is er wel voldoende voedsel? "Normaal is in de natuur alles op elkaar afgestemd. Momenteel zijn er winterbloeiers en staan de krokussen in bloei. Dat zijn altijd gulle leveranciers van stuifmeel", zegt Berx. "De imkers vragen overigens om veel krokussen te planten. Maar als de insecten vroeger uitkomen dan wanneer de bloemen bloeien dan krijg je problemen. Als het één jaar zou mislopen is het niet zo erg. Maar als dat jaar na jaar zou gebeuren dan gaan de populaties daar veel last van krijgen."

Beluister hier het gesprek met Peter Berx in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet