"Vroeger rookten wel meer spelers"

15 juni 2016
Volgens de Roemeense krant Gazeta Sporturilor zou de Roemeense international Denis Alibec tijdens de rust van de wedstrijd tegen Zwitserland gerookt hebben in de kleedkamer. Nu lijkt dat onbegrijpelijk, maar nog niets zo lang geleden was roken bij voetballers gemeengoed. Luc Millecamps, ex-rode duivel, sprak uit ervaring.

"Ik wist elk toilet in elk stadion zijn"

"Niet alleen ik rookte, maar er waren er wel meer die af en toe een sigaret rookten. François Vander Elst, Jan Ceulemans en Walter Meeuws waren er daar enkele van."

"En dan gebeurde dat toch stiekem, nooit in het zicht van de trainer. Eerlijk: ik wist elk toilet in elk stadion zijn."

Nooit tijdens de wedstrijd

Ook al werd er vroeger dan meer gerookt, toch ging zelfs Millecamps niet zo ver om ook tijdens de wedstrijd te roken. 

"Ik rookte mijn laatste sigaret altijd een uur of twee voor de wedstrijd. Maar toch had ik het altijd nodig. Hoe belachelijk het ook klinkt: het was deel van mijn opwarming."

Roken was een deel van mijn opwarming

"Voor mij was het een must. Als ik het niet had gehad miste ik iets in mijn voorbereiding op de wedstrijd. Ook na de wedstrijd was het eerste wat ik deed een sigaret opsteken."

 Baardige Luc

En toch waren de tijden niet helemaal anders, want wie foto's van Millecamps ziet uit zijn periode als profvoetballer, ziet een opvallende gelijkenis met de voetballers vandaag. Want net zoals vandaag veel voetballers een baard hebben, was Luc Millecamps indertijd een 'baardige' jongen.

Ik was gewoon te lui om me te scheren

"Ik had inderdaad een stevige baard ja. Vaak dachten mensen dat dat uit modebewustzijn was of voor één of andere reden, maar ik zal voor eens en voor altijd die illusie uit de wereld: ik was gewoon te lui om me te scheren. En dat ben ik ook vandaag nog.