“Vroeger vond ik bidden te sprookjesachtig, nu vind ik dat iets heel krachtig"

4 augustus 2020
©Radio 1
Jaouad Alloul is een zanger en theatermaker. In ‘De Zomer van 2020’ zocht hij liedjes over bidden: “Als je bidt, veranker je een moment met jezelf.”

“Ik denk dat ik als zovelen een manier van bidden heb meegekregen dat in groep of verplicht was en daar hing een negatieve connotatie rond”, vertelt Jaouad Alloul. “Dat is niet cultureel gebonden, want ik denk dat bij verschillende culturen op jonge leeftijd wordt aangeleerd dat bidden heel belangrijk is.”

Te sprookjesachtig

“Maar in mijn geval kreeg ik daar een soort afkeer van", zegt Alloul. “Ik vatte het hele concept niet. Ik dacht: ‘wie bidt er nu? Als je iets wil, moet je er gewoon voor gaan.’ Ik vond bidden te sprookjesachtig. Maar later besefte ik dat alleen bidden iets heel krachtig is. Je verankert een moment met jezelf. Vanaf het een groepsgegeven wordt, is het snel een uiterlijk vertoon. Bidden is voor mij iets heel individualistisch."

Je moet dus ook je eigen vorm en manier van bidden vinden. “Het puur islamitische gebed zijn praktisch yogaposes. En als Mohammed zou bestaan hebben, haalde hij sowieso inspiratie uit Azië want yoga bestond toen al.”

“Voor mij ligt de kracht van bidden in het volledig uitvoeren zoals je zelf wil”, gaat Alloul verder. “Bidden is zo’n groot concept. Als ik op een podium sta, zijn er ook momenten waarop ik denk dat ik aan het bidden ben. Met het publiek, bij wijze van spreken, omdat je echt een moment verankert. Ik heb nog optredens gezien dat ik spirituele ervaringen vond. Als een soort gebed met het publiek. Dat was het voor mij althans.”

Herbeluister hieronder het gesprek in De Zomer Van 2020:

Lees ook: