Vroeger was alles beter. Behalve het terrorisme.

17 januari 2015
Laten we wel wezen: iedere terreurdode vandaag is er een teveel, maar voor we ons verliezen in een collectieve angstpsychose en domme dingen gaan doen, is het misschien toch goed om even vanuit historisch perspectief naar de actualiteit te kijken.

Het is raar om zeggen, maar het is ooit veel erger geweest. Dan bedoelen we bij ons in het Westen. Want op veel plaatsen in de wereld is het vandaag sowieso tien keer erger dan wat wij nu meemaken. Meer dan tien keer.

Stel je voor dat Obama door een of andere godsdienstwaanzinnige zou worden vermoord. Dat lijkt ondenkbaar maar toch is dat precies wat er in 1901 is gebeurd. In dat jaar kwam de Amerikaanse president William McKinley om het leven als gevolg van een terroristische aanslag. Net zoals de president van Frankrijk en de koning van Italië een paar jaar eerder.

De daders noemden zichzelf anarchisten. De terreurgolf die ze eind 19de, begin 20ste eeuw, voornamelijk in Europa, ontketenden, behoort nog altijd tot de verplichte leerstof voor de studenten van professor Rik Coolsaet. Net omdat ze ons veel leert over hoe terrorisme kan ontstaan en wat angst met een maatschappij kan doen.

Overigens, een paar maanden geleden gaf de professor nog een opmerkelijk interview waarvan de samenvatting luidde: 'Westen overdrijft dreiging IS''. Het zal ons benieuwen of hij daar nog altijd zo over denkt.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...