"Vroeger was er geen sprake van voedselintoleranties, nu is dat dagelijkse kost"

12 mei 2016
Onderscheid kennen is belangrijk. Een allergie en een intolerantie zijn twee verschillende dingen volgens Dr. Vito Sabato. "Een allergie is een aandoening die potentieel levensbedreigend is en die bepaalde klachten geeft die goed gedefinieerd zijn. De klachten van een voedselintolerantie daarentegen zijn niet goed gedefinieerd."

Onderscheid kennen is belangrijk

Een allergie en een intolerantie zijn twee verschillende dingen volgens Dr. Vito Sabato. “Een allergie is een aandoening die potentieel levensbedreigend is en die bepaalde klachten geeft die goed gedefinieerd zijn. De klachten van een voedselintolerantie daarentegen zijn niet goed gedefinieerd."

De link ontbreekt

“Er zijn verschillende mensen die maagdarmklachten of andere klachten hebben die moeilijk te relateren zijn aan voedsel. Los van een bepaalde groep intoleranties, hebben we geen enkele test. We hebben er wel een voor lactose-intolerantie of aangeboren glutenintoleranties als de coeliakie. We hebben echter geen enkele test voor de grootste groep patiënten. Die melden zich aan met een glutenintolerantie, maar er is bij hen eigenlijk weinig geweten over de reële link tussen gluten en de klachten van die patiënten,” legt Sabato uit.

Faken is te kort door de bocht

De dokter wil echter niet zeggen dat mensen zich zomaar wat inbeelden.

Er bestaat wel zeker de mogelijkheid dat patiënten die zich aanmelden met een glutenintolerantie, dat helemaal niet hebben.

Dat komt omdat er, los van de klassieke vorm van glutenintolerantie, geen enkel criteria voor bestaat.” Heeft iemand dan toch klachten, dan moeten die volgens hem met de gekende testen bewezen worden.

“Alleen denken dat het voedsel de klachten veroorzaakt, kan de klachten veroorzaken. Als de officiële geneeskunde dan geen antwoord kan bieden, is er ruimte voor persoonlijke interpretatie. Niet alleen door de patiënten zelf, maar ook door de voedingsindustrie, artsen, koks.” Niet te naïef zijn is misschien wel de boodschap.

Moet Kobe wel anders koken?

Als een patiënt met een gluten- of andere voedselintolerantie zich aanmeldt, zit er voor Kobe niets anders op dan er rekening mee te houden.

"Hij heeft immers geen argumenten om te zeggen dat de persoon geen intolerantie heeft,” denkt Sabato.

Krachtboer

Kobe had het in het eerste deel van het gesprek ook over Krachtboer. Hier vind je daar meer informatie over.