Vrouw van het jaar Hilde Van Mieghem: "Het werd eindelijk een beetje rustiger"

6 december 2017
Het weekblad Knack noemt actrice Hilde Van Mieghem, het Vlaamse gezicht van de #MeToo-beweging, de "Vrouw van het jaar". “Niet doen, niet doen”, was Van Mieghems eerste reactie toen Knack haar opbelde over haar bekroning. “Het werd eindelijk een beetje rustiger. De bagger was een beetje gestopt”. Een gesprek in De Wereld Vandaag.

Geen enkel debat deed dit jaar zoveel stof opwaaien als de #MeToo-beweging, schrijft Knack. Bij ons kwam actrice en regisseur Hilde Van Mieghem op voor de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag; ze nam de rol van spreekbuis op zich van de vrouwen die bij de VRT een klacht indienden tegen televisiemaker Bart De Pauw.

Sindsdien krijgt Van Mieghem te maken met negatieve, zelfs agressieve reacties. “Ik weet nu wat het betekent: in de vuurlinie staan.” Ze begrijpt niet dat slachtoffers die eindelijk durven te spreken wordt verweten zich in hun rol te wentelen. “Terwijl je net stopt met slachtoffer zijn op het moment dat je opstaat en zegt: ik pik het niet meer."

Beluister het integrale interview in De Wereld Vandaag:

Lees ook: