“Vrouwelijke ontwerpers vertrekken vandaag meer vanuit hun eigen vrouwelijkheid”

14 april 2019
Modemuseum Hasselt
In het Modemuseum in Hasselt loopt een opvallende tentoonstelling: ‘Wonder Women -Sterke vrouwen in de mode’.

De expo focust op gelauwerde, vrouwelijke ontwerpers, maar ook op vrouwen uit de modewereld die vooral achter de schermen grote invloed hadden. “En dat maakt deze expo een primeur”, vertelt Karolien De Clippel, directrice van het Modemuseum.

Hoe komt het dat er zo weinig vrouwelijke ontwerpsters een grote bekendheid bereiken? “Nog steeds bereikt slechts 14% van de vrouwen de top van de modehuizen. Dat heeft te maken met de maatschappelijke rol van vrouwen, die zich lang binnen het gezin situeerde. Ook vandaag is het nog moeilijk voor vrouwen om een toppositie in een modehuis te verkrijgen, omdat ze het werk willen combineren met een gezin.”

Aantrekkelijk voor mannen

Toch zijn er vrouwen die aan de top raken. “Kijk maar naar Phoebe Philo, die jarenlang artistiek directeur was bij het modehuis Céline. Om haar gezin te verzoenen met haar werk, verhuisde ze haar kantoor dicht bij haar huis.”

Ontwerpen vrouwen anders dan mannen? “Niet noodzakelijk. Vroeger werd er wel eens vrouwenkledij ontworpen die in de eerste plaats aantrekkelijk moest zijn voor mannen. Maar vrouwen durven vandaag meer vanuit hun eigen vrouwelijkheid te vertrekken als ze kledij ontwerpen.”

Hoe ziet het in de toekomst? “Het is hoopgevend dat vrouwelijke ontwerpers vandaag veel meer hun eigen labels durven te starten. Er zijn veel voorbeelden van opkomende talenten.”

Herbeluister het gesprek 

Lees ook