"Vrouwen die op een borstreconstructie wachten zijn het slachtoffer"

13 oktober 2016
Drie maanden na het akkoord over de kostprijs van borstreconstructie tussen de plastische chirurgen en het RIZIV, is er nog steeds niets veranderd. De mutualiteiten willen rechtzaken aanspannen, de chirurgen zeggen dat er helemaal geen akkoord is. Wat is het nu? Ruth Roets en Dennis Van Den Buijs vroegen het aan Maggie De Block.

Niemand ondertekende akkoord

Begin juli was er eindelijk een akkoord over de terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel. Althans, dat leek zo. Nu blijkt echter dat er helemaal geen akkoord was en er niets ondertekend is. 

"Er was een akkoord opgesteld. Aan alle ziekenhuizen en specialisten werd tijd gegeven om er op in te tekenen. Nu blijkt echter dat niemand dat al deed."

Vrowen die op zo een reconstructie wachten zijn het slachtoffer
Maggie De Block

De chirurgen klagen over het loon dat ze krijgen voor zo een operatie, want zeggen ze, zo een operatie kan tot negen uur duren. Minister De Block countert dat:

"Vanuit de overheid hebben we een herschikking gedaan, waardoor we vier miljoen extra konden uittrekken om de honoraria te verhogen. Die zijn ook verhoogd. De overheid betaalt hen nu 3000 euro. En dan mogen ze nog eens tot 100% supplementen vragen."

Voor minister De Block volstaat dat ruimschoots.

Ik zeg u, dit is een heel hoog ereloon

"Ik heb erg veel respect voor chirurgen, maar als arts doe je het toch niet alleen voor het geld?"

Tegen oktober intekenen

Tegen oktober moet er ingetekend worden op het akkoord, zegt De Block. Als dat niet gebeurt, zullen er sancties volgen.

"Ik moet iets ondernemen, alleen al om de patienten te beschermen. Zij zijn hier het slachtoffer van."