"Vrouwen mogen niet grappig zijn"

9 november 2015
Wat er met Danira Boukhriss is gebeurd, is een heel goed voorbeeld van sluimerend seksisme in onze maatschappij. Dat vertelde presentatrice Saartje Vandendriessche in De Bende van Annemie.

Vrouwen mogen niet grappig zijn, zegt Saartje Vandendriessche. Denk bijvoorbeeld aan Danira Boukhriss, die als arrogant werd afgeschilderd na haar deelname in De Slimste Mens.

 

"Dat is een vrouw die niet op haar mondje is gevallen, en daar is Vlaanderen duidelijk nog niet klaar voor."

 

En dat vindt Saartje heel erg, zeker omdat het bij mannen wél anders ligt. Als zij grof uit de hoek komen, is dat leuk en humoristisch:

Jonge mannen die het goed doen, worden de hemel ingeprezen. Maar een vrouw die haar hoofd uit steekt, moet neergesabeld worden.

 

Vrouwen krijgen ook vaak niet de mogelijkheid om inhoudelijk over hun vak te praten, vindt Vandendriessche. En als ze dan toch een platform krijgen, dan gaat dat meestal gepaard met een fotoshoot, en liefst zo naakt mogelijk: "Maar dat zijn dingen die jij als vrouw absoluut niet kan doen, want dan verlies je je geloofwaardigheid."

 

Maar ze gaat nog verder: "Vrouwen en humor, dat is nog zoiets. Vrouwen mogen ook niet grappig zijn."

Vrouwen hebben dus nog een lange weg te gaan. Wat we er tegen kunnen doen? "Blijven praten, aan de alarmbel blijven trekken", besluit Saartje Vandendriessche.