Vrouwen in raden van bestuur: Drie is de 'magic number'

12 december 2018
Drie is de 'magic number', zeker als het om vrouwen in de raad van bestuur gaat. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Eghon Zehnder, één van de grootste headhunterbedrijven ter wereld.

Vanaf 1 januari moet de raad van bestuur van elk Belgisch beursgenoteerd bedrijf voor een derde uit vrouwen bestaan. Maar nu blijkt uit onderzoek dat niet zozeer het percentage, maar wel het magische getal drie ertoe doet. Je hebt drie vrouwen nodig, en dan werkt het. Hoe kan dat?

“Vanaf het ogenblik dat je met drie bent, komt er een interactieve dynamiek op gang en kan elke deelnemer in het team op zijn talent ingezet worden”, vertelt Trees Paelinck, general manager van Women On Board en voorzitter van de Raad van Bestuur van Fairtrade Belgium in Nieuwe Feiten.

“Pas dan voelen vrouwen zich wat minder onopvallend, gaan ze zich daar ook naar gedragen en worden ze daardoor anders behandeld”, gaat ze verder.

Mannen zijn ook meer geneigd om te luisteren naar drie vrouwen in plaats van één. In sommige praatprogramma’s brengt men soms een ‘excuus-vrouw’ naar voor die dan vaak tegen drie mannen moet opboksen. Dat is niet evident. Met meerdere vrouwen aan tafel ontstaat er een andere dynamiek.

Bovendien brengt het niets dan voordelen. “De interactie is veelzijdiger. Er zijn meer uiteenlopende visies, en daar hoor je enkel positieve dingen over”, vertelt Paelinck. De samenwerking is anders en er zijn nieuwe invalshoeken.