"Vrouwen zijn weerbaarder dan mannen en slagen er beter in om van straat te blijven"

30 oktober 2018
De afgelopen dagen zijn twee dakloze vrouwen in Brussel overleden door de eerste koudeprik. Toch zijn vrouwen weerbaarder dan mannen en slagen ze er beter in om van de straat te blijven. Dat zei Freek Spinnewijn van Feantsa, een vereniging die het opneemt voor daklozen in Europa, in "De wereld vandaag".

De juiste omstandigheden rond het overlijden van de twee dakloze vrouwen zijn niet helemaal duidelijk, maar wel is zeker dat ze zijn gestorven door de koude. Toch betekent dat niet dat vrouwen kwetsbaarder zijn, legt Spinnewijn uit.

"Vrouwen zijn weerbaarder dan mannen. Ze vinden makkelijker hulp bij vrienden of familie en ze slagen er beter in om van de straat te blijven. Er zijn ook heel wat vrouwen die de weg naar de opvang vinden", legt Spinnewijn uit. "Het is wel zo dat vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld de noodopvang vaker mijden. Voor een bepaalde groep mensen lijkt het dan veiliger op straat dan in de nachtopvang."

Volgens Spinnewijn is er te weinig in Brussel gebeurd voor daklozen, al is er beterschap. "Er is te weinig aandacht besteed aan een efficiënt daklozenbeleid, maar het lijkt nu te keren. Er is nu wel de ambitie in Brussel om een housing first-beleid te voeren." Dat wil zeggen dat je in de eerste plaats voor huisvesting zorgt en pas in tweede instantie voor een noodopvang. "Het is nog voorzichtig, maar ik heb de indruk dat er een kentering zit aan te komen."

Daklozen sterven even vaak in de zomer als in de winter

Spinnewijn wil dat we niet meer in seizoenen denken. "Seizoensgebonden oplossingen zijn voorbijgestreefd. We moeten niet op korte termijn denken, maar op lange termijn. Ook nachtopvang is uit de tijd. Ik begrijp niet dat er alleen 's nachts opvang zou zijn. Dat zou toch minstens 24 op 24 moeten zijn."

Tot slot helpt Spinnewijn ook nog een mythe uit de wereld over sterftes bij daklozen. "We mogen ons niet vergissen. Uit onderzoek in verschillende Europese landen blijkt dat daklozen even vaak sterven in de zomer dan in de winter."

Bron: vrtnws.be en "De Wereld Vandaag"

Lees ook