Vrouwenraad: "Neem geweld tegen vrouwen serieus en maak van femicide een apart misdrijf"

17 februari 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Femicide, dat is het vermoorden van een vrouw louter omdat ze een vrouw is, moet een apart misdrijf worden. Dat zegt de Vrouwenraad in 'De Morgen'. Nu zijn er geen duidelijke cijfers waardoor het volgens hen zeer moeilijk is om een aangepast beleid te voeren. Magda De Meyer ging er in 'De Ochtend' dieper op in.

Omdat het geen aparte categorie is in het strafrecht, is het onduidelijk hoeveel slachtoffers van femicide (vrouwen die vermoord worden louter omdat ze vrouw zijn) er precies zijn.

De Vrouwenraad heeft zelf een oplijsting gemaakt van slachtoffers en komt aan 102 vrouwen in drie jaar tijd. "En dat is nog maar het topje van de ijsberg", aldus voorzitter Magda De Meyer. Door femicide op te nemen als apart misdrijf, zou het volgens de Vrouwenraad zichtbaar, bespreekbaar én voorkombaar worden.

Minister: "ik houd niet zo van symbolen"

Geweld op vrouwen wordt volgens de Vrouwenraad nog altijd niet serieus genoeg genomen. "1 op 3 van de vrouwen die vermoord zijn, had vooraf al een klacht ingediend bij de autoriteiten", aldus De Meyer in 'De Ochtend'. "Maar dat werd blijkbaar niet serieus genomen. Wij horen wekelijks verhalen van vrouwen die na een lange lijdensweg naar de politie stappen, maar daar niet au sérieux worden genomen."

Minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) is geen voorstander om femicide op te nemen als aparte categorie in het strafrecht. "Ik houd niet zo van symbolen", zegt ze. Muylle wil wel dat er snel werk gemaakt wordt van betere cijfers.

Beluister het gesprek met Magda De Meyer in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: