VRT-diversiteitstrofee voor: "Ik vroeg me zelfs even af: is politiek nog nodig?"

20 maart 2015
Of je nu door Antwerpen, Gent, Schaarbeek, Borgerhout of Erembodegem rijdt: overal lijkt iedereen gefascineerd door de Rode Duivels. Vlamingen, Walen, Duitstaligen, mensen met een migratieachtergrond: iedereen feest mee, komt op straat en hangt de vlag buiten. (Of ja, we geven toe: bijna iedereen)

 

Borgerhout.tv sprak na de wedstrijd België-Algerije zelfs over “hallucinante taferelen”. Zo enthousiast was de (gekleurde) menigte op de Turnhoutsebaan. (enkele beelden via vimeo.com)

Zou het komen omdat de Rode Duivels een weerspiegeling zijn van de diversiteit in onze samenleving?

Of zoals Hans Vandeweghe het schreef in De Morgen: “Tien van de drieëntwintig spelers zijn Belgen van deels allochtone oorsprong, waarvan er zeven Sub-Sahara (vijf) of Noord-Afrikaanse (twee) genen hebben. De resterende drie zijn van Spaanse of Caraïbische origine en de zeer begaafde Adnan Januzaj van Manchester United is als Kosovaar de enige asielzoeker in de nationale ploeg.”

In welke mate zijn de Rode Duivels een goede zaak voor de integratie?

Hautekiet gaat er dieper op in met Rachid Lamrabat van Are & Are: "Na België-Algerije was iedereen Belg. Ik vroeg me zelfs even af: is politiek nog nodig?

 

(c) foto: Borgerhout.tv

Voor deze reportage won Hautekiet een VRT Diversiteitstrofee.