VRT lanceert gloednieuwe boekenprijzen met "Hugo's"

27 oktober 2017
De VRT reikt volgend jaar voor het eerst "Hugo's" uit, prijzen genoemd naar Hugo Claus voor de beste boeken van het voorbije jaar. Op die manier wil de openbare omroep lezen bij een breed publiek promoten.

Tien prijzen uitgereikt door evenveel netten van de VRT voor de beste boeken van het afgelopen jaar: dat zijn in een notendop de Hugo's, gloednieuwe boekenprijzen die de openbare omroep in november 2018 voor het eerst uitreikt. Ze zijn genoemd naar Hugo Claus die volgend jaar 10 jaar dood is.

Elk net van de VRT vaardigt zijn eigen ambassadeur af. Het gaat om vertegenwoordigers van VRT NWS, Sporza, Eén, Canvas, Ketnet, Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel. Ze moeten hun kijkers en luisteraars mobiliseren om samen op zoek te gaan naar de beste boeken van het jaar in verschillende genres.

Voor de eerste editie komen boeken in aanmerking die tussen 1 september 2017 en 31 augustus 2018 zijn verschenen. Het moet gaan om boeken die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven. Vertalingen en heruitgaven tellen niet mee.

Eeuwige roem

De winnende auteurs krijgen naast eeuwige roem een passend kunstwerk. Toch zijn de Hugo's vooral bedoeld om lezen bij een breed publiek te promoten, onder meer door boeken in allerlei genres via de VRT-netten aan bod te laten komen. Zo zal de openbare omroep vanaf september volgend jaar extra aandacht besteden aan iedereen die lezen een warm hart toedraagt.

Concreet zullen de ambassadeurs een jaar lang boeken lezen die hen aanspreken. Daarbij zullen ze een beroep doen op hun publiek om "hun" boeken te lezen. Zo creëren ze een eigen gemeenschap rond "hun" Hugo. Op 1 september 2018 stelt elke ambassadeur haar of zijn shortlist van 5 boeken samen. Daarna kan het publiek stemmen.

Meer op vrtnws.be