VRT NWS trok met trein en bus naar Milaan

28 juni 2019
vrt nws
De zomervakantie gaat opnieuw van start en alweer zullen duizenden landgenoten het vliegtuig nemen richting zonniger oorden. Dat vliegtuig is de voorbije jaren ons favoriete transportmiddel geworden om mee op vakantie te trekken. Dat dat niet goed is voor het klimaat, werd de voorbije maanden door de klimaatbetogers op de agenda gezet.

Maar zijn de alternatieven zoals de trein en de bus wel zo goed voor dat klimaat? En is het bovendien realistisch om je zo door Europa te verplaatsen? VRT NWS-reporters Nicolas Vlaeminck en Riadh Bahri namen de bus en de trein door Europa. 

Zijn de alternatieven voor dat vliegtuig wel zo aantrekkelijk? Zijn ze comfortabel? Is het betaalbaar? En hoe lang ben je precies onderweg?

Bekijk de volledige YouTube-video over klimaatvriendelijk reizen:

Klimaatvriendelijk reizen: een hele uitdaging

Wie met de bus of de trein door Europa wil reizen, kan zich maar beter goed voorbereiden. Een ticket boeken is niet zo handig. In tegenstelling tot bij vliegreizen zijn er geen eenduidige websites waar je de hele reis van A tot Z kan boeken. Riadh en Nicolas moesten uiteindelijk 3 treintickets boeken om in Milaan te geraken, via 3 verschillende platformen.

De bus, dat ging al iets eenvoudiger. Op de website van de aanbieder, in dit geval Flixbus, kan je de reis via één ticket boeken. De bus stopt langs de route wel verschillende keren en je moet hier en daar ook overstappen en wachten, soms lang wachten.

De trein vormt vooral een uitdaging voor wie van privacy houdt. Een kamer op een nachttrein delen met 5 passagiers die je niet kent, is niet evident. Slapen op de trein - hoe romantisch het ook klinkt - is misschien zelfs nog lastiger dan op een vliegtuig. En de badkamerfaciliteiten waren op deze nachttrein niet van die aard dat je fris gewassen en geschoren op je bestemming aankwam.

Het grootste struikelblok blijft de prijs en de duurtijd. Voor beide reizen ben je erg lang onderweg en vooral de trein kost een pak geld. 

Meer op vrtnws.be