"VS gaat op veel vlakken met de billen bloot"

2 april 2020
© VRT (Geert Van Hoeymissen)
Het gezondheidssysteem in de Verenigde Staten heeft alle moeite om de coronacrisis te beheersen. En net zoals in Europese landen is er nu ook discussie ontstaan over het al dan niet dragen van mondmaskers.

“Dat heeft ermee te maken dat er nu specialisten zijn die zeggen dat een mondmasker wel nut heeft, omdat een kwart van de mensen die besmet zijn dat niet zouden doorhebben. Een mondmasker zou dus wel kunnen helpen om je omgeving te beschermen”, zegt VS-correspondent Björn Soenens in 'De Ochtend'.

Schrijnend is het tekort aan allerlei beschermend materiaal, niet alleen mondmaskers, maar ook beschermende kledij. “Van over heel de VS komen verhalen van artsen die hun eigen masker, hun eigen kledij meebrengen, en vervolgens ontslagen worden. Omdat ze niet voldoen aan de pr-lijn van het ziekenhuis. En dat terwijl ze zichzelf elke dag in de frontlinie zetten. Het is een echt schandaal aan het worden”, vertelt Soenens.

Van over heel de VS komen verhalen van artsen die hun eigen beschermend materiaal meebrengen omdat wat ze krijgen niet voldoet, en die vervolgens daarom ontslagen worden omdat ze niet voldoen aan de lijn van het ziekenhuis.

Daarnaast blijkt er ook heel wat mis te zijn met de beademingstoestellen. “Die worden nu door de federale overheid aan de staten, maar wat blijkt nu? Een groot deel van die voorraad blijkt niet te werken. Het onderhoudscontract voor die toestellen was vorige zomer afgelopen en is pas in januari vernieuwd, toen het coronavirus er al was. De Verenigde Staten gaat op veel vlakken met de billen bloot."

Hoe de coronacrisis het politiek belangrijke jaar in de VS zal beïnvloeden, is nog niet duidelijk, maar dat het invloed zal hebben, staat vast. “Vorige week werd het hulpplan van 2.000 miljard dollar goedgekeurd, maar er is nog discussie over wat mensen administratief moeten doen. Maar mensen hebben dat nu nodig. Met miljoenen zijn ze, de mensen die werkloos zijn door de coronacrisis. Het zal de verkiezingen wel beïnvloeden, maar nu is het eerst overleven.”

Beluister het gesprek met Björn Soenens via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: