"VS heeft 4 procent van de wereldbevolking, maar telt meer dan 20 procent van alle coviddoden"

6 februari 2021
In de Verenigde Staten zijn intussen ruim 459.400 overlijdens geteld. "Dat is een grote Vlaamse stad die van de kaart is geveegd", vertelt VS-correspondent Björn Soenens in 'De Ochtend'. "Dat zijn er meer dan 1.200 per dag."

"Daar wordt vaak relativerend over gedaan, als je vergelijkt met België: als je het Belgische aantal doden maal 33 doet - want België telt 33 keer minder mensen dan de VS - zou je aan een nog hoger cijfer komen (ruim 700.000, red.). Maar er zijn 50 staten in de VS en er zijn er 8 of 9 die het nog slechter doen dan België."

In de Democratische staten hebben ze een groot plan, met fase 1A, 1B enzovoort. In de andere staten zetten ze gewoon die prik. Dat blijkt efficiënter

"Je moet het zo zien: dit is een groot land, het telt 4 procent van de wereldbevolking, maar wel meer dan 20 procent van alle coviddoden wereldwijd. Dat is toch veel. Bijna 27 miljoen Amerikanen zijn het afgelopen jaar besmet geraakt, maar dat zijn de officiële cijfers. Men vermoedt dat het er in werkelijkheid 100 miljoen zijn."

Intussen wil Biden vaart maken met de vaccinaties. "Zijn doel was om 1 miljoen vaccinaties per dag te doen, gedurende 100 dagen. Dat tempo ligt nu al hoger."

Opvallend is wel dat die vlotter verlopen in de niet-Democratisch gerunde staten. "Dat komt omdat ze in de Democratische staten een groot plan hebben, met fase 1A, 1B enzovoort. In die andere staten zetten ze gewoon die prik. Dat blijkt efficiënter."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend'

Lees ook: