VS sturen militairen naar Oeganda

17 oktober 2011

Vorig jaar in mei heeft Barack Obama de "Lord's Resistance Army Disarmament and Northern Uganda Recovery Act" al ondertekend, en nu wordt er éindelijk actie ondernomen. De VS stuurt 100 soldaten naar Centraal-Afrika om er mee jacht te maken op het beruchte Lord Resistance Army (LRA) van Joseph Kony (foto).

Tegen Kony loopt al sinds 6 oktober 2005 een internationaal aanhoudingsmandaat van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wegens grootschalige schending van mensenrechten en misdaden tegen de menselijkheid.

Guy Verhofstadt reageerde positief op Obama's besluit, had zoals zovelen liever gezien dat de internationale gemeenschap eerder actie had ondernomen. George Bush had 'm dat jaren geleden al persoonlijk beloofd in de Veiligheidsraad.

Axl Peleman is een jaar of zes geleden persoonlijk gaan vergewissen van het lot van de kindsoldaten in Oeganda. Als peter van het project Wazungu Spirit heeft hij ex-kindsoldaten en oud-sekslavinnen ontmoet. Waarschuwing: de getuigenis van Axl in minder geschikt voor gevoelige luisteraars.