VS, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bombarderen doelen in Syrië

14 april 2018
De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben vannacht bombardementen uitgevoerd op doelen in Syrië. De drie landen hebben dit gedaan als vergelding voor de inzet van chemische wapens. Dat heeft Amerikaans president Donald Trump rond 3 uur Belgische tijd bekendgemaakt op een persconferentie. "Hopelijk kunnen we ooit nog door één deur met Rusland, of misschien zelfs met Iran", aldus Trump. Rusland reageert woedend.

Kort na de persconferentie kwamen meldingen over explosies in Syrië, onder meer in hoofdstad Damascus. President Trump zei dat de aanvallen onder meer gericht zijn op faciliteiten waar chemische wapens worden bewaard. Aanleiding voor de militaire actie is de gifgasaanval vorig weekend op Douma waarbij tientallen doden vielen.

Trump bevestigde dat drie landen hebben samengewerkt voor de bombardementen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Er zijn Tomahawk-raketten afgevuurd, onder meer tegen een wettenschappelijk onderzoeksinstituut en twee opslagplaatsen nabij Damascus, en tegen één commadopost in de stad Homs.

De Syrische staatstelevisie meldt dat de luchtafweer in actie is gekomen. Een aantal langeafstandsraketten zou zijn neergehaald. Het Russische afweergeschut is niét in actie gekomen. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie aan het persbureau TASS. De raketten die zijn afgevuurd, zijn niet in zones terechtgekomen die door de Russen worden bewaakt. Syrië zou ook op voorhand gewaarschuwd zijn voor de aanval, en dat door de melding dat de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk "het luchtruim zouden gebruiken".

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis stelde dat de luchtaanvallen voorbij zijn. Het gaat om een zogenoemde "one time shot": er zijn voorlopig geen andere bombardementen gepland.

Trump richt zich naar Rusland en Iran

"Het inzetten van chemische wapens, dat zijn niet de daden van een mens. Het zijn de misdaden van een monster", reageerde de Amerikaanse president Trump. Hij doelt daarmee op de Syrische president Bashar al-Assad.

En de Amerikaanse president trok ook zijn Russische collega in het bad: "In 2013 beloofde president Poetin een einde te maken aan chemische wapens in Syrië. De aanval van Assad en de tegenaanval van vandaag zijn een resultaat van het falen van Poetin. (...) Hopelijk kunnen we ooit nog door één deur met Rusland, of misschien zelfs met Iran", sprak Trump.

Bron: vrtnws.be