VS voert aanval uit tegen Syrische regeringsdoelwitten

7 april 2017
De Verenigde Staten hebben een militaire aanval uitgevoerd tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Dat melden de Amerikaanse media op gezag van het leger. Het gaat om de eerste rechtstreekse aanval van de VS tegen het regime van de president sinds het begin van de burgeroorlog zes jaar geleden.

President Donald Trump noemt de aanval noodzakelijk voor de nationale veiligheid van zijn land, en roept de "geciviliseerde landen" op om de VS bij te staan.

De VS vuurden meer dan vijftig "Tomahawk"-raketten af vanop oorlogsschepen op de Middellandse Zee op de Syrische luchtvaartbasis van Shayrat, van waaruit de gifgasaanval van dinsdag zou zijn uitgevoerd. Die basis is gelinkt aan het Syrische programma van chemische wapens, en rechtstreeks gelinkt aan de vreselijke gebeurtenissen van dinsdag, aldus Amerikaanse functionarissen.

President Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hadden eerder op de dag aangekondigd dat militaire acties tegen het regime niet uitgesloten waren.

Rusland had de VS eerder op de avond tijdens de zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een militaire interventie in Syrië. "Als er militaire acties zijn, zal de hele verantwoordelijkheid rusten op de schouders van diegenen die het tragische en bedenkelijke initiatief namen", zei de Russische ambassadeur Vladimir Safronkov na de zitting van de V-raad, waar opnieuw geen akkoord werd bereikt over het VN-standpunt over de aanval. In een ontwerpresolutie vroegen verschillende leden nog om een onderzoek te openen naar de aanval, en het Syrische regime op te leggen om mee te werken aan de onderzoeken.

"Dinsdag voerde dictator Bashar al-Assad een vreselijke aanval met chemische wapens uit tegen onschuldige burgers. Door een dodelijk zenuwgas te gebruiken, heeft Assad hulpeloze mannen, vrouwen en kinderen verstikt", aldus president Trump in een toespraak. De aanval in Syrië noemt hij vitaal voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

"Jarenlang heeft de VS geprobeerd om het gedrag van Assad te veranderen, maar die pogingen faalden en faalden op een zeer dramatische manier", aldus de president nog. "Het resultaat is de vluchtelingencrisis die erger wordt en een verdere destabilisatie die de VS en hun bondgenoten bedreigt." De Verenigde Staten hebben steeds gestreefd naar een politieke oplossing in Syrië.

Ze leiden de internationale coalitie tegen terreurgroep IS in Syrië en Irak, die luchtaanvallen uitvoert tegen IS-doelwitten, maar het is de eerste keer dat de VS een gerichte aanval uitvoerde tegen het regime.

De Syrische staatstelevisie spreekt van een "Amerikaanse agressie" tegen de militaire basis.