VS zet zich schrap voor ijzige week: gevoelstemperaturen tot 50 graden onder nul

30 januari 2019
Zei daar iemand dat het zo koud is vandaag?

In de 'Midwest' - meer bepaald de staten Illinois, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Wisconsin, en delen van Kansas, Missouri, Montana en Nebraska - zetten miljoenen inwoners zich schrap voor de laagste temperaturen in een generatie. Vermoedelijk het koudst wordt het in en rond Chicago. Daar is het nu al zo'n 20 graden onder nul, maar zou het morgen tot -30°C kunnen vriezen. Door de wind kan dat aanvoelen tot -50°C. De extreme kou zou 2 dagen kunnen aanhouden.

De lage temperaturen zijn het gevolg van de "polar vortex", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens. "Dat zijn extreme lagedrukgebieden met koude lucht die rond de polen blijven hangen, waardoor er zo'n koude temperaturen kunnen plaatsvinden."

De mensen worden gewaarschuwd voor onderkoeling en wat ze hier 'frost bite' noemen, het feit dat lichaamsdelen kunnen gaan afvriezen

Al drie doden

De weerdiensten in Minnesota waarschuwen er voor "levensbedreigende" omstandigheden. Mensen krijgen de raad binnen te blijven, of, als ze toch buitenkomen, te "vermijden om diep in te ademen en te veel te praten". "De mensen worden gewaarschuwd voor onderkoeling en wat ze hier 'frost bite' noemen, het feit dat lichaamsdelen kunnen gaan afvriezen", legt Soenens uit. "In de grote steden worden de daklozen actief opgezocht om hen naar de opvangcentra te brengen."

Ook heel wat bedrijven en organisaties hebben noodgedwongen hun voorzorgen genomen. "Universiteiten zijn dicht, scholen zijn dicht, vliegtuigen kunnen niet meer opstijgen", zegt Soenens nog. In de hele VS zijn al meer dan 2.700 vluchten geschrapt. Ook de post rijdt even niet meer uit. Maar ondanks de vele waarschuwingen en maatregelen zijn er al drie doden te betreuren als gevolg van de extreme kou.

Trump tweet

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al over de kou getweet. Hij vraagt zich niet voor het eerst af "wat er verdomme aan de hand is met Global Waming (sic)". In zijn ogen heeft Amerika die opwarming van de aarde net nodig. Het hoeft weinig betoog dat hij veel kritiek krijgt op die tweet, die alweer klimaat en weer door elkaar haalt.

Beluister ook het gesprek met Leentje De Leeuw (Vlaamse in Chicago) in 'De Ochtend':

"Of het nu -30 of -45 graden aanvoelt, ik voel zelfs geen verschil. Het is gewoon niet te doen." Nochtans is De Leeuw wel wat gewend. "Tot -15 draag ik zelfs geen muts meer."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: