VUB-studenten voelen zich slechter dan voor de coronacrisis

2 april 2021
© Green Chameleon (Unsplash)
Er zijn meer studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met milde psychische klachten zoals somberheid en rusteloosheid dan voor de pandemie. Dat blijk uit een bevraging van de Brusselse universiteit zelf.

Een team van getrainde masterstudenten psychologie heeft 7.100 studenten persoonlijk opgebeld en gesprekken met hen gevoerd. Zo wilde de VUB haar studenten tijdens deze coronacrisis een hart onder de riem steken. En meteen konden ze ook bepaalde conclusies trekken over het welbevinden van de studenten.

Eén vierde van de studenten geeft aan geen psychologische klachten te hebben. 55 procent heeft zeer milde klachten en voelde zich de afgelopen 30 dagen somber. 18 procent van de ondervraagden heeft ernstige klachten waarvoor professionele hulp aanbevolen is en 2 procent heeft zeer ernstige psychische klachten. Deze twee laatste groepen kregen van de VUB informatie over hoe en waar ze professioneel geholpen kunnen worden.

Professor Imke Baetens was één van de begeleiders van de belactie. “Gelukkig is het aantal ernstige, psychische klachten waar professionele hulp voor nodig is, niet gestegen tijdens de crisis”, zegt ze. Het team van studentenpsychologen zal het psychisch welzijn nog verder opvolgen. En wie het nodig heeft, kan beroep doen op extra hulp en individuele begeleiding.

Beluister het gesprek met Professor psychologie, Imke Baetens, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: