Vuilbakrichtingen? “Mag het iets positiever a.u.b.?”

6 december 2017
“Je hebt Latijn, Grieks en wetenschappen, en de rest is de vuilbak. Dat is grof gezegd het idee dat leeft bij middelbare scholieren." Die uitspraak kon je gisteren horen in "De Wereld Vandaag". Luisteraar Reinout Remmery was niet zo blij met die woorden. Zijn dochter is immers perfect gelukkig in een technische richting. Hij kreeg één minuut zendtijd om zijn mening te verduidelijken.

Ik hoorde de journaliste die woorden uitspreken en ik dacht: "ik zit hier wel met mijn dochter in de auto die perfect gelukkig is in een technische richting in het Oscar Romero College in Dendermonde."

Waarom dan geen interview om net aan te tonen dat het vandaag ook al anders en beter kan? 

Waarom niet aantonen dat er geen grote hervormingen van de overheid nodig zijn om de goede weg in te slaan?

Bij ons kreeg mijn dochter in het laatste jaar van de lagere school uitleg over welke richtingen er allemaal bestaan, zonder oordelen of vooroordelen, en daarna ging ze ook op bezoek naar de scholen. Zo kon ze zelf kiezen. Wij als ouders gingen ook mee en wilden graag een brede instroom. En nu, vanaf het derde middelbaar, zitten de studierichtingen gegroepeerd per domein: geen onderscheid beroeps, technische, moderne, maar allemaal samen per interessedomein. En zo maakt de school werk van haar visie: samen bouwen aan je toekomst, bouwen met je talenten.

Deze positieve boodschap had gisteren evengoed kunnen klinken in het item over het onderzoek. Dan hadden mijn dochter en ik ons veel beter gevoeld bij het luisteren naar de radio. Mag het iets positiever a.u.b.?

Lees ook: