Vuurwerkjagers overspoelen Baarle-Hertog alweer

26 december 2017
In Baarle-Hertog, in de Antwerpse Kempen, is er -zoals elk jaar- een toevloed aan Nederlanders die vuurwerk gaan kopen. Een jaarlijkse traditie is het eigenlijk. Er zijn extra maatregelen ingevoerd en vanaf 2019 zou de overlast voor het dorp moeten afnemen.

In Nederland kan én mag je pas vuurwerk kopen de laatste drie dagen van het jaar. Bij ons kan dat het hele jaar door en dus is Baarle-Hertog, een Vlaamse enclave in Nederland, zeer in trek bij de Nederlandse vuurwerkjagers. Altijd weer.

"Ze komen zelfs van 100 kilometer ver om hier hun vuurwerkspullen te kopen", zegt burgemeester Leo Van Tilburg in "De Ochtend" op Radio 1. "Het zorgt voor overlast, ja: veel mensen tesamen, verkeerd parkeren, tegen het verkeer in rijden, wildplassen, noem maar op. Maar we hebben maatregelen ingevoerd. De politie komt heel regelmatig controleren, zowel het Belgische korps als de Nederlanders aan hun kant. We hebben ook extra signalisatieborden gehangen die wijzen op het parkeer- en stilstandverbod. Het levert op. Er zijn nog problemen, zeker, maar als je het mij vraagt is dat al veel minder", meent de burgervader.

Van Tilburg verwacht veel heil vanaf 2019, nog een jaar wachten dus: "Dan verhuizen we de vuurwerkhandels naar een nieuwe ambachtelijke zone. Het ruimtelijk uitvoeringsplan is goedgekeurd, alle bezwaren zijn van de tafel geveegd. Dus kunnen we over goed een jaar alle vuurwerkwinkels naar die zone krijgen". Zo zou de overlast voor het dorp van goed 2.600 inwoners moeten verminderen.

Bron: vrtnws.be

Lees ook