VVD blijft grootste partij in Nederland, PVV van Wilders tweede

16 maart 2017
De Nederlandse premier Mark Rutte kan opnieuw aan de slag om een kabinet te vormen. Zijn VVD komt - met zo goed als alle stemmen geteld - met 33 zetels als grootste partij uit de verkiezingen. Van de aangekondigde "pattriotische lente" komt voorlopig niets terecht. De PVV wint wel maar blijft steken op 20 zetels, een winst van 5. De PvdA lijdt het grootste verlies in haar bestaan: ze verliest 29 zetels (zakt van 38 naar 9 zetels).

Het beeld dat overblijft na het tellen van 93,2 procent van de stemmen is een versplinterd politiek landschap. Het CDA en D66 krijgen elk negentien zetels. Hierachter volgen grote winnaar GroenLinks met veertien zetels (+10) en de SP eveneens met veertien (-1).

Er kunnen nog kleine verschuivingen optreden. Het Nederlandse persagentschap ANP kan geen definitieve prognose geven omdat tientallen gemeenten nog geen einduitslag hebben aangeleverd.

Er komen ook twee nieuwe partijen in de Tweede Kamer. Lijsttrekker Tunahan Kuzu van DENK mag drie zetels gaan innemen. Hij zat voorheen ook al samen met Selcuk Öztürk in de Kamer nadat ze waren afgesplitst van de PvdA. DENK veegde die partij van de kaart in een aantal grote steden.

Een echte nieuwkomer is Forum voor Democratie. Thierry Baudet en Theo Hiddema mogen zitting gaan nemen in een blauwe zetel. Van de kleintjes doet de Partij voor de Dieren heel goede zaken. Ze gaat van twee naar vijf zetels. 50PLUS blijft steken op vier. De ChristenUnie en de SGP blijven stabiel op respectievelijk vijf en drie zetels.

De VVD mag het voortouw nemen bij de formatie. Rutte heeft steeds aangegeven CDA en D66 als natuurlijke partners te zien. Hij heeft met deze cijfers echter een vierde partij nodig om tot een meerderheid te komen. De algemene verwachting is dat het een lange formatie wordt.

Uitslagen hier, hier en/of hier.

Bron: deredactie.be