Waar betraden de 39 slachtoffers de koelcontainer? Truckchauffeur: "Bestuurder moet op de hoogte geweest zijn"

24 oktober 2019
© AFP
De bestuurder die de koelcontainer gisteren naar de haven van Zeebrugge bracht, moet op de hoogte geweest als de 39 slachtoffers in de container zaten. Dat zegt een ervaren truckchauffeur. Gisteren werden in Zuidoost-Engeland 39 lichamen gevonden in een koelcontainer. Nu zeker is dat de container uit Zeebrugge kwam, stelt zich de vraag waar de slachtoffers de container betraden.

De gruwelijke vondst van 39 lichamen gisteren in een koelcontainer in Grays in Engeland, roept heel wat vragen op. Een eerste werd vanmorgen definitief beantwoord: de container maakte weldegelijk de oversteek van Zeebrugge naar Engeland. Dat bevestigde de burgemeester van Brugge Dirk De fauw.

Over het traject dat de container aflegde wordt dus steeds meer duidelijk. "De gesloten koelcontainer komt hier met een trekker aan, de lading gaat door de controle en wordt dan op het schip geplaatst. Aan de andere kant komt iemand met een andere trekker", legde havenbaas Joachim Coens gisteren uit. De 25-jarige bestuurder die de container vanuit de Engelse haven Purfleet tot in Grays bracht, werd gisteren al gearresteerd.

Zegel

De tweede vraag die zich stelt: belandden de slachtoffers dan al in België in de container, en zoja, waar precies? Daarvoor is de zegel op de container cruciaal. "De container wordt verzegeld nadat hij geladen is op de firma. Die zegel wordt aangebracht door de chauffeur, of de chauffeur moet aanwezig zijn wanneer die wordt aangebracht", vertelt ervaren truckchauffeur Christian in 'De Ochtend'. "Als je die zegel dan nog openmaakt, is die beschadigd."

"Het is mogelijk dat de chauffeur de zegel niet aan de firma plaatste, en pas nadat deze mensen bijvoorbeeld in de container kropen", zegt de truckchauffeur. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat de chauffeur die de container tot in Zeebrugge bracht, niet op de hoogte was als de slachtoffers toen al in de container zaten.

Niet in de haven op container gestapt

Volgens havenbaas Joachim Coens wordt de zegel van alle koelcontainers gecontroleerd in Zeebrugge. Dat zou volgens sommigen betekenen dat de slachtoffers niet in de haven de container betraden. "Wellicht zal de zegel in tact zijn geweest, wat betekent dat die mensen niet in Zeebrugge aan boord van de trailer zijn geklommen of gebracht. Dat moet op grotere afstand van Zeebrugge gebeurd zijn", zegt Brugs burgemeester De fauw.

Sabottage van de zegel is mogelijk, maar dan moet er een tweede zegel zijn aangebracht. "Dat vergt toch wel een zekere activiteit, een zegel verbreken en een nieuwe aanbrengen", zegt De fauw. "Ik kan me niet voorstellen dat dat op de terminal van de haven, waar ook camera's zijn, is gebeurd."

Beluister het gesprek met truckchauffeur Christian in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: