Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Waar denken mensen dat ze besmet zijn geraakt? Vooral thuis en op het werk, blijkt uit cijfers van contactopsporing

do 17 dec. - 9:00

Sinds begin december hebben contactspeurders ruim 23.000 besmette Vlamingen bereikt. De helft van hen gaf aan te weten waar ze de besmetting hebben opgelopen. De meesten onder hen verwezen naar hun eigen gezin. Zo blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Mondmasker

Contactspeurders stellen aan elke besmette persoon die ze contacteren de vraag : "Waar denkt u zelf besmet te zijn geraakt?" Sinds 1 december hebben ze die vraag aan 23.093 Vlamingen gesteld. Ongeveer de helft van hen moest het antwoord schuldig blijven. Maar de andere helft had wel een antwoord.

4.681 Vlamingen dachten dat ze thuis besmet waren geraakt, binnen het eigen gezin. 2.488 Vlamingen verwezen naar het werk als vermoedelijke besmettingsplaats. De woonzorgcentra werden ook veel vernoemd als bron van besmetting (door 1.913 Vlamingen), net als de woning van vrienden of familie (door 1.458 Vlamingen).    

Scholen (628) , winkels (101) en het openbaar vervoer (65) werden minder aangewezen als mogelijke bron van besmetting.

"Cijfers bevestigen wat we al wisten"

"De cijfers bevestigen wat we al wisten", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Mensen geraken het meest besmet binnen het gezin of bij familie of vrienden. Dat is logisch, omdat het meestal de mensen zijn met wie je het nauwst contact hebt. Ook de werkplek was al eerder opgedoken als plaats waar besmettingen gebeuren. Het is ook een van de weinige plaatsen waar mensen vandaag nog regelmatig naartoe gaan. De cijfers van het aantal besmettingen die er op de werkplek gebeuren, tonen nog maar eens aan hoe belangrijk telewerken is. Als je met andere woorden ook thuis kunt werken, blijf je beter op de werkplek weg."  

De de helft van de mensen het antwoord schuldig moest blijven, op de vraag waar ze dachten besmet te zijn geraakt, duidt volgens Moonens niet op slechte wil. "Het duurt vaak enkele dagen vooraleer mensen symptomen krijgen en als ze dan gebeld worden met de vraag: "waar bent u besmet geraakt?", dan is het voor hen vaak moeilijk om zich te herinneren met wie ze - voorafgaand aan hun symtomen - contact hebben gehad. Het coronavirus is nu eenmaal een virus dat zich onvoorspelbaar gedraagt waardoor het ook moeilijk te vatten is."     

Beluister het gesprek met Joris Moonens in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet