"Waar is Hans Memling? Waar is Dirk Bouts? Waar is Hugo van der Goes?"

22 november 2017
Ze is er. Culture Club heeft 30 kunstwerken uit ons land voorgesteld waarop je kan stemmen om jouw eigen Culture Club Canon samen te stellen: vijf werken om te zien, alvast minstens één keer in je leven. Kiezen is verliezen, dat stelde ook onze geliefde kunstkenner Kurt Van Eeghem vast.

Volgens Van Eeghem mist de lijst enkele belangrijke werken uit de Barok: geen Jordaens, geen Van Dyck of Adriaan Brouwer. De barok is echt een periode waarin ons land aan de top van de wereld stond. 

Ik vind dat deze protagonisten niet kunnen ontbreken. Als je aan de curatoren van buitenlandse musea zou vragen om een toplijst samen te stellen dan zouden die namen daar absoluut tussen staan. 

Kurt Van Eeghem merkt wel een aantal mooie opvallende werken op die de lijst wél haalden:

Dat de "boer met schop" van Permeke er gewoon bij staat vind ik gewoon prachtig. Ook de intrige van Ensor is een zeer goede keuze. Het monumentale meesterwerk van Jef Lambeaux staat er ook bij. 

Verder stelt Van Eeghem vast dat er heel wat nog levende kunstenaars op de lijst staan: Panamarenko, Wim Delvoye, Michael Borremans, Jan Fabre, Berlinde De Bruyckere. Het gaat om 12 in totaal nog levende kunstenaars. 

Ik vind dat er eerlijk gezegd nogal over, want je moet de tijd zijn werk laten doen. Ik vind het een beetje gevaarlijk om bij die hele jonge kunst, die net is gemaakt al voorspellingen te doen. 

Er heerst dus een grote liefde voor de eigen tijd bij de cultuurspecialisten, kunstenaars en kijkers/luisteraars die een werk in de longlist gestemd hebben. 

Wat wel heel leuk is dat er twee dames uit de Barokperiode zijn opgenomen: Clara Peeters en Michaelina Wautier. Het is interessant werk wat ze hebben gemaakt. Ze halen terecht de lijst. 

In totaal haalden zes vrouwen de longlist. Ook enkele nog levende vrouwelijke kunstenaars: Berlinde De Bruyckere, Otobong Nkanga, Anne-Mie Van Kerckhoven en Lily Dujourie. 

Otobong Nkanga is internationaal absoluut een topper. Ze hangt in de grote musea van de wereld: Tate Modern, Het Stedelijk Museum. 

Vanaf nu kan je uit deze lijst zélf een keuze maken, en wie weet win je museumtickets om naar alle vijf de gekozen kunstwerken te gaan kijken. Op maandag 27 november stelt Cultuurminister Sven Gatz de definitieve mini-canon voor. 

Lees ook: