Waar is het geld van Khaddafi?

23 februari 2011

Nee, niet in Zwitserland. De kolonel heeft zijn miljarden daar weggehaald na een uit de hand gelopen akkefietje tussen zijn zoon Hannibal en de Zwitserse overheid.

Blijkt dat Khaddafi een belangrijk deel van zijn miljardenbelangen heeft veiliggesteld op een plek niet zover van hier. Meer bepaald in de Wolweverstraat in Ridderkerk. Dat is een goeie honderd kilometer van Antwerpen.

Het gaat om een kluwen van investeringsmaatschappijen die allemaal zouden leiden naar een bedrijf met de vermeldenswaardige naam Great Socialist People's Libyan Arab Jamahiriy. Dat is tevens de officiële naam van Libië.

De maatschappijen in Ridderkerk zijn Oilinvest BV, dochteronderneming Tamoil Nederland (160 bezinestations in Nederland ) en Verenex. Volgens de Nederlandse kamer van Koophandel voorziet die laatste in "de stoffelijke behoeften van de eigenaar".

De Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zei vandaag in een spoeddebat in de Tweede Kamer dat hij samen met zijn collega van Justitie en het Openbaar Ministerie bekijkt of Nederland de te tegoeden en bezittingen van Libië kan bevriezen.

Tamoil Nederland wordt trouwens via de sociale media bedreigd, nadat de Libische connectie bekend raakte.