Waar komt het woord 'hoerenchance' vandaan?

13 januari 2016
De Nederlandse actrice en scenariste Alice Reijs hoorde tijdens de opnames van 'Den elfde van den elfde' een Vlaamse collega zeggen dat ze 'hoerenchance' hadden met het weer. De discussie begon, waar komt dat woord toch vandaan?

Iedereen had wel een theorie over de oorsprong van het woord, maar ze zijn er nooit uitgekomen wat nu de échte oplossing was. Alice wil het nu écht wel weten: waar komt dat woord vandaan? 

Zelfs taalcolumnist bij De Standaard Ludo Permentier moest de vraag opzoeken. En hij geeft geen sluitend antwoord.

De simpele verklaring is, hoerenchance komt van het Duitse 'Hurenglück'. En dat betekent ook veel geluk hebben. Maar verder dan dat is er geen sluitende verklaring. 

Mogelijke verklaringen

Ludo geeft twee mogelijke verklaringen:

 

1) Hoerenchance komt van het werkwoord 'sjansen'. In Nederland betekent dat succes hebben bij het andere geslacht. Omdat hoeren belangstelling krijgen van het andere geslacht, bestaat de kans dat het woord hiervan werd afgeleid.

2) Hoeren moeten geluk hebben om te overleven, omdat het een gevaarlijk beroep is.

 

"Maar wat nu echt de juiste verklaring is zou ik niet weten." zegt Ludo Permentier. Maar hij blijft wel verder zoeken. Al was het maar om Alice nogmaals te kunnen opbellen. "Ik had nooit gedacht dat ik 'Nolleke' van het eiland aan de lijn zou hebben."

 

Lees ook: "Ik was de hele avond bezig met de televisie af te stellen."

Herbeluister hieronder het volledige gesprek met Alice Reijs in De Bende van Annemie:

 

Foto © VRT