Waar willen we niet worden aangeraakt?

28 oktober 2015
Aanrakingen zijn een evolutionair ontwikkelde manier om sociale relaties te vormen en de cohesie binnen de groep te onderhouden. Dat wisten we
 
Maar Finse en Britse onderzoekers hebben nu letterlijk in kaart gebracht waar mannen en vrouwen in allerlei verschillende soorten relatieverbanden wel en niet willen aangeraakt worden.
 
Die aanrakingskaart is het resultaat van een online-bevraging waaraan meer dan 1300 mensen uit Finland, Engeland, Italië, Frankrijk en Rusland deelnamen.
 
Blijkt onder meer dat hoe plezieriger het aanraken van een bepaald lichaamsgebied voelt, hoe selectiever we die zone laten aanraken. Van die vaststelling val je natuurlijk niet van je stoel. En dat mannen 'lichtgeraakter' zijn dan vrouwen heb je allicht al aan den lijve ondervonden.
 
Maar wist je dat mannen - en alleen mannen - no-go zones hebben die zelfs voor de eigen partner gelden? En dat ze nog liever door een vrouwelijke 'kennis' in hun kruis worden getast dan door hun moeder? Ook opmerkelijk: Italianen worden minder graag aangeraakt dan Russen.

Radio 1 Select