Waar is wiskunde goed voor?

16 juni 2016
X factor
“Ooit op een dag, jongens en meisjes, zullen jullie begrijpen waar dit allemaal goed voor is.” We horen het onze oude leraar wiskunde nog zo zeggen. Welnu, die dag is eindelijk aangebroken.

Dankzij een boek: ‘X-factor’van Giovanni Samaey en Joos Vandewalle. Twee ingenieurs van de KU Leuven, die eens hebben opgelijst wat je allemaal kan met wiskunde. Dat blijkt heel wat. "QED" zou onze oude leraar wiskunde gezegd hebben. Quod Erat Demonstrandum. Wat moest bewezen worden. Dat schrijven wiskundigen altijd onderaan een vraagstuk, als ze het hebben opgelost.

Hoe werkt zo’n betaalbakje voor online bankieren? Hoe vindt Google wat ik zoek? Hoe weet een auto hoe hij moet autorijden? Hoe kan je de toekomst voorspellen? Hoe kan je ontdekken of je een valse Van Gogh hebt gekocht? Hoe vind ik de liefde van mijn leven? Om al die vragen te beantwoorden heb je maar één ding nodig: wiskunde.

Gelukkig staan er in het boek ook nutteloze vragen. Als we heel eerlijk zijn: dat vinden wij de leukste. Als het hoofd van een loper op en neer gaat, waarom beweegt de paardenstaart dan van links naar rechts? Kijk, daar kunnen wij dus uren over discussiëren. Giovanni niet. Die kan dat gewoon uitleggen.

Zaterdag vervangen we zijn soepbord door een schoolbord en als bestek krijgt hij een krijtje.

Radio 1 Select