Waar zijn de Republikeinse spindoctors ?

14 november 2011

Binnen enkele maanden kennen we de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2012. Dat het bewogen nominatieverkiezingen zijn geweest, staat nu al vast. Maar over wie uitendelijk de uitdager van Barack Obama zal worden, bestaat nog veel twijfel.

En dat komt niet meteen door de sterkte van het Republikeinse veld. Kwatongen beweren immers dat de kandidatenlijst bijzonder pover oogt. Die bloedarmoede wordt ook vertaald in het aantal blunders van de kandidaten. We serveren u een kleine bloemlezing.

Herman Cain, een politieke nieuweling, moet sinds vorige week het spoor van topkandidaat Mitt Romney lossen. Cain heeft de laatste weken 4 aanklachten wegens seksuele intimidatie moeten weerleggen. En na de affaire DSK moeten we er niet meer bijvertellen welke effecten dat in conservatief Amerika veroorzaakt.

Texaans gouverneur Rick Perry - voorheen als belangrijke outsider getipt - lijkt zijn kansen in het laatste debat verloren te hebben. Tijdens het debat wilde Rick Perry opsommen op welke drie ministeries hij zou besparen. Enige probleem voor hem : na het ministerie van koophandel en onderwijs, was Perry het derde ministerie (dat van energie) vergeten. Hij had maar liefst 50 seconden nodig vooraleer hij een veelzeggende "oops" kon uitbrengen.

Dat oudgediende Newt Gingrich sinds de laatste peilingen naar de derde peilingen is opgerukt, is ook een bewijs van de Republikeinse bloedarmoede. Gringrich heeft het sinds het einde van de jaren negentig stevig verkorven bij de conservatieve vleugel van de Grand Old Party. Zijn twee scheidingen hebben daar groot aandeel in. Ook het feit dat hij als Republikeins boegbeeld verantwoordelijk was voor de "government shutdown" van eind jaren negentig - en daarvoor in de verkiezingen zwaar werd afgestraft - leeft nog sterk in de Republikeinse partij.

Maar toch: de keizerin van de blunders is Michelle Bachmann. Het boegbeeld van de Tea Party raast in sneltempo van de ene blunder naar de andere. Zo dacht ze dat de Amerikaanse revolutie in New Hampshire (en niet in Massachusetts) begon, dat de Sovjet - Unie nog bestaat, dat John Wayne de legendarische Westernheld in Waterloo woont (waar eigenlijk de "Killer Clown" John Wayne woont) en dat Obama de Amerikaanse troepen naar Libië en Afrika stuurt (terwijl Libië uiteraard in Afrika ligt).

Een republikeinse campagne gedomineerd door een reeks blunders dus. Maar is dat niet vreemd in het land van spindoctor en politieke adviseurs? Zijn de Amerikaanse campagnes dan niet zo hyperprofessioneel als wijd aangenomen ? En rolt men zo de rode loper uit voor een herverkiezing van Barack Obama ?

 

Lees en beluister ook :

 

 

Radio 1 Select