Waar zijn de vrouwen in de kunstgeschiedenis?

19 juni 2021
Ze zijn inderdaad schaars, de vrouwelijke schilders in de kunstgeschiedenis. De vraag is waarom...? In de hedendaagse kunst zijn ze er wel: Marina Abramovic, Louise Bourgeois, Tracey Emin, Berlinde De Bruyckere, Marlene Dumas. Maar noem eens wat namen uit de 19de eeuw? Of vrouwelijke tijdgenoten van Rubens of Breughel of Van Eyck? Moeilijk hé. Wie meer dan twee namen kan noemen, mag in onze quizploeg.

We wilden het maanden geleden al eens over dat vrouwentekort hebben, toen Wieteke Van Zeil aan de Interne Keukentafel zat. Maar het interview nam een grillige wending, we sloegen zijstraat na zijstraat in en op de duur was de tijd opgepraat. Het gesprek eindigde met de belofte dat Wieteke nog eens zou terugkomen om het over de afwezige vrouwen in de schilderkunst te hebben. 

Die belofte houden we, zaterdag is Wieteke terug. Ze is ondertussen behalve kunstrecensent ook televisiemaker, halfweg juli start op NPO2 een zesdelige serie over de verbeelding van emoties in de kunst. Daarover gaan we het zeker hebben. Maar niet te lang, want we willen niet dat het onderwerp van de afwezige vrouwen er opnieuw overschiet.

De afbeelding hierboven is Autoritratto come allegoria della Pittura van Artemisia Gentileschi, een meesterwerk. Gentileschi is één van die vrouwen die tussen de kunsthistorische plooien is gevallen en die pas sinds kort weer aandacht krijgt. Zoek ze op. Haar naam zal zaterdag zeker vallen.

Beluister het volledige gesprek :