Waar zijn de wapens die de VS aan Jemen leverde?

19 maart 2015

Jemen geniet al enkele jaren de twijfelachtige eer van schurkenstaat n°1. Herinner u dat de gebroeders Kouachi de aanslag op Charlie Hebdo pleegden in opdracht van AQAP, de Jemenitische tak van Al-Qaida, en dat ze opgeleid waren in Jemen.

Nu hebben Amerikaanse 'officials' bevestigd dat ze er geen idee van hebben wat er gebeurd is met de circa 500 miljoen dollar aan wapens en legermaterieel die het Pentagon sinds 2007 geleverd heeft aan Jemen.

De VS hebben geen ambassade meer in Jemen van waaruit ze de toestand een beetje in het oog kunnen houden. "We moeten wel aannemen dat dat wapentuig volledig gecompromitteerd en verdwenen is" verklaarde een parlementslid aan The Washington Post .

Zouden die wapens - waaronder vier drones, vier Huey II Helikopters, twee patrouilleboten, een CN-235 transporttoestel, twee Cessna's 208, 160 Humvees en 200 M4 aanvalsgeweren - een verschil uitmaken voor de ingewikkelde machtsverhoudingen, gesteld dat ze in handen vielen van AQAP of van de door Iran gesteunde sjiitische Houthi-rebellen?

Ter herinnering: begin dit jaar hebben de Houthi's (die in september de hoofdstad Sanaa innamen) het parlement naar huis gestuurd en de premier en andere top ministers onder huisarrest geplaatst. Dat huisarrest is eerder deze week bij wijze van goodwill weer opgeheven.

 

Op het plaatje: Houthies vieren verovering van Sanaa (26 april 2014)