Waardevolle wilgenweetjes

5 juli 2017
De wilg is een van onze strafste bomen
Symbool voor liefdesverdriet, woonplaats voor heksen, schorsfluitjes om duivels te verjagen, .. Rond wilgen hangen heel wat mythes en verhalen. Maar het zijn ook gewoon straffe bomen. Wist je bijvoorbeeld dat:
1. …de wilg geknot worden om… hem makkelijker te kunnen knotten

In tegenstelling tot de treurwilg is de knotwilg geen aparte boomsoort. Het is gewoon een techniek om sneller hout te kunnen oogsten. Maar eens knotten, altijd knotten. Als je er eens mee stopt is de boom onderhevig aan waterinstroom, schimmelvorming, uitholling en scheuren. Noteer ook nog dat je niet alleen wilgen, maar ook eiken, haagbeuken, esdoorns,…. kan knotten.

2. …de wilg de bamboe van de Lage Landen is

Wilgen groeien als kool, sommigen zeggen als onkruid. Gewoon een twijg in de grond steken en er groeit haast vanzelf een nieuwe boom. Dat is natuurlijk ideaal als je snel een omheining van je terrein wil maken of je een snelle houtopbrengst wil hebben. En waar bamboe vooral pandavoer oplevert, is de wilg ook nog eens het voedsel en de thuisbasis voor veel andere fauna en flora.

3. …de wilg aan de basis ligt van onze aspirine

Als je op wilgenschors kauwt, komt salicine (het hoofdbestanddeel van aspirine) vrij. Vandaar zie je regelmatig dieren met gezondheidsklachten aan wilgen knabbelen. Ook de uitvinder van de aspirine haalde destijds zijn basisstof uit wilgen.

#Weetikveel-gast bioloog Arnout Zwaenepoel werkt aan een naslagwerk over wilgen

Radio 1 Select