Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Waarom 2019 het beste jaar ooit is

do 19 dec. - 0:06

Heel wat negatief nieuws beheerst de jaaroverzichten: bosbranden in het Amazonewoud, fake news en autoritaire leiders. Toch riep oud-president Barack Obama op om optimistisch te blijven. David Byrne startte zelfs een online magazine met alleen maar goed nieuws en volgens de Nederlandse filosoof en journalist Ralf Bodelier en Maarten Boudry gaat het beter dan ooit. Tijd voor wat positief nieuws. Welke gebeurtenissen maakten van 2019 het beste jaar ooit?
2019

Immunotherapie werd dit jaar uitgerold in de ziekenhuizen en voor het eerst werd celtherapie aan kankerpatiënten toegediend. Evelien Smits, kankeronderzoekster aan Universiteit Antwerpen, is opgetogen met deze baanbrekende doorbraken in het kankeronderzoek.

België is dit jaar 5 plaatsen gestegen op het Global Gender Gap Report. Het lijkt er dus op dat het ook steeds beter gaat met de vrouwvriendelijkheid van ons land. Hoe dicht staan we bij volledige gendergelijkheid? Politicologe Karen Celis is experte ter zake.

Tara De Bolle werd eind 2018 getroffen door een vleesetende bacterie en belandde in een coma. De dokters konden haar erdoor halen, maar tegen een hoge prijs: ze verloor beide onderarmen en –benen. Maar door een golf van solidariteitsacties konden Tara en haar familie genoeg geld inzamelen voor een eerste set prothesen. Reporter Brecht Devoldere ging bij haar langs.

In oktober werd een absoluut record opgetekend: het gat in de ozonlaag mat toen 10 miljoen vierkante kilometer. Dat blijft onwezenlijk groot klinken, maar toch is het de voorbije decennia nooit kleiner geweest. Volgens Hugo De Backer, specialist ozonmetingen bij het KMI, ziet het er naar uit dat het gat over 50 jaar misschien helemaal verdwenen is.

Nog goed nieuws uit de kranten van de voorbije dagen: het gaat goed met de stadscinema! We gaan met z’n allen terug naar de stadsbioscopen. Lumière opende recent zelfs twee nieuwe zalen in Antwerpen. Wat zijn de troeven van zo’n stadsbioscoop? En hoe ziet de toekomst eruit? Zullen er nog kleine bioscopen bijkomen? Vragen voor Erwin Provoost, directeur-intendant bij het Vlaams Audiovisueel fonds.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet