Waarom betaalt IKEA zo weinig belastingen?

5 februari 2011
Omdat er belastingsparadijzen bestaan. Zoals België.

"Ikea ontduikt belasting via Liechtenstein." Dat kleine berichtje in de krant vorige week trok onze aandacht. Zweedse onderzoeksjournalisten ontdekten dat de familie van Ikea-oprichter Ingvar Kamprad met een financiële constructie via Liechtenstein, Luxemburg, Nederland, Zwitserland, Curaçao, de Maagdeneilanden en Cyprus jaarlijks 800 miljoen euro aan belasting minder betalen voor de inkomsten die de Ikeavestigingen in 38 landen genereren.

Nu is de sympathieke Zweedse multinational niet de enige die weet hoe je je voordeel kunt doen met belastingsparadijzen. En je hoeft er geeneens ver te lopen met je geld want zelfs België is volgens de G20 een fiscale droomplek. Tenminste, voor de echt grote bedrijven, want voor loontrekkenden en KMO's is het precies het tegenovergestelde. Voor de meeste mensen schrijf je België met de B van Belastingsdruk.

Michel Maus, professor Fiscaal Recht aan de Vrije Universiteit Brussel, gaf ons op 5 februari 2011 een les Belastingsparadijzen voor beginners. En dat was niét bevorderlijk voor onze eetlust.

 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select