“Waarom betaalt u 21 procent BTW als u een abonnement op Apache neemt en 0 procent als u een krant in huis haalt?”

31 mei 2018
“Bij Apache zijn we niet tegen belastingen, maar die moeten dan wel ook gelden voor onze collega’s bij de kranten” zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck. Hij kreeg één minuut zendtijd van ‘Hautekiet’.

Bij Apache hebben we een beetje medelijden met onze collega’s van de kranten. Ze hebben elke avond een deadline, moeten hun artikels laten drukken op enorme drukpersen en ze moeten de kranten ’s nachts ook nog eens in al onze brievenbussen komen stoppen.

Wij publiceren ons nieuws wanneer het artikel klaar is en met één druk op de knop kan elke abonnee het lezen. Iedereen die een artikel retweet is onze postbode. Dat is een pak goedkoper. Bij ons gaat 80 procent van ons budget dan ook naar journalistiek.

Het geld dat we uitsparen moeten we echter aan de fiscus geven. Bij Apache zijn we niet tegen belastingen, maar die moeten dan wel ook gelden voor onze collega’s. Waarom betaalt u 21 procent BTW als u een abonnement op Apache neemt en 0 procent als u een krant in huis haalt, zelfs als u enkel de digitale versie koopt? Wij hadden gehoopt dat een regering waarvan de bevoegde minister een ex-journalist is, Johan Van Overtveldt, deze flagrante discriminatie zou stoppen. Niks is minder waar.

Als de overheid de nieuwe digitale media echt een kans wil geven, dan is er een eenvoudige maatregel: een belastingverlaging. En daar kan Van Overtveldt toch niet tegen zijn?