Waarom betalen vrouwen meer bij de kapper dan mannen?

29 oktober 2019
"Discriminatie op basis van geslacht is verboden", zegt luisteraar Annemiek in 'Nieuwe Feiten'. "Maar toch betaal ik bijna dubbel zoveel voor mijn kapsel als mijn lief. Terwijl zijn haar langer is dan het mijne." Hoe komt dat eigenlijk? En mag dat wel?

“Er zijn wel een paar redenen waarom het prijsverschil bestaat”, vertelt Jogchum Vrielinck, professor Rechten in Brussel, in 'Nieuwe Feiten'.

Complexe technieken

“Kappers argumenteren vaak dat kapsels bij vrouwen een pak meer tijd kosten en nood hebben aan complexere technieken en allerlei haarmiddelen”, aldus Vrielinck.

Overblijfsel van vroeger

“Anderzijds is het een overblijfsel van vroeger”, gaat hij verder. “Toen had men enkel aparte vrouwen en herenkappers. Je had zelfs twee verschillende diploma’s nodig, waardoor het om twee verschillende diensten ging, en er doorheen de geschiedenis een verschillende prijszetting is ontstaan”.

Concurrentie

“Ook de concurrentie speelt mee. Sommige mannelijke barbierszaken hanteren een extreem lage prijszetting, waardoor andere kappers die zowel het haar van mannen als vrouwen knippen de prijzen voor herenkapsels heel laag willen houden omdat ze anders de concurrentiestrijd helemaal verliezen”.

Fiscaal aspect

Als laatste is er nog een fiscaal aspect. “Kappers worden meestal belast via forfaitaire formules. Men gaat uit van een vast aantal klanten per dag en de daarbij horende belastingen. Vrouwenkapsels worden veel duurder aangerekend, en dat komt door hetzelfde klassieke idee dat die kapsels veel tijd vergen. Als kappers meer belastingen moeten betalen, is het ook logisch dat ze een hogere prijs zullen aanrekenen”.

Natuurlijk zijn er manieren om alles eerlijker te laten verlopen

“Natuurlijk zijn er manieren om alles eerlijker te laten verlopen”, gaat Vrielinck verder. “In plaats van een geslacht te gebruiken als benadering voor de kostprijs, kan je gewoon objectieve factoren hanteren. Hoeveel tijd kost iets? Hoe complex zit het kapsel in elkaar? Welke producten worden er gebruikt? Breng dat allemaal in rekening, en dan verloopt alles al veel eerlijker. Dat is het meest logische”.