Waarom Château Planckaert zo een succes is

12 oktober 2020
Bijna anderhalf miljoen mensen keek afgelopen zondag naar Château Planckaert. Ontelbare keren werd lineaire televisie doodverklaard, maar de familie Planckaert kan, zo blijkt, de doden glansrijk doen herrijzen. Katrien Luyten is één van de makers van Château Planckaert en verklaart in 'Nieuwe Feiten' waarom het programma zo succesvol is.

"Natuurlijk hoopten we dat het goed zou worden, maar zulke kijkcijfers hadden we nooit verwacht," vertelt Katrien Luyten. "Het bewijst dat mensen heel blij zijn om zo een warme familie te zien samenwerken aan een droom. Zeker in deze tijden." Château Planckaert draait, zogezegd, om de familie Planckaert die een verwaarloosd kasteel verbouwen in Frankrijk. Maar veel verbouwingswerken zien we niet. Je zou zelfs kunnen zeggen dat er bitter weinig gebeurt in Château Planckaert. "De verbouwing is het doel, maar de serie gaat eigenlijk over de kleine dingen die hen bindt. Verjaardagen die ze vieren, problemen die ze overwinnen. En dat is herkenbaar. Bijvoorbeeld, de vraag of Eddy's schoonmoeder thuis moet intrekken of naar een zorgcentrum moet, is voor veel kijkers herkenbaar. En die vraag pakken ze ook op een eerlijke manier aan," besluit Luyten.

Feel good

Château Planckaert is in al haar eerlijkheid zo warm als een kop warme chocomelk onder een dekentje bij het haardvuur. Voor velen, waaronder Lieven Vandenhaute, is het zelfs een terugblik op hoe families vroeger met elkaar omgingen. "Vroeger had je meer verschillende generaties die ongedwongen met elkaar omgaan. Ik herken het ook van vroeger. Je ziet nu nog zelden een familie zo harmonieus, maar ook met de nodige woorden, met elkaar omgaan," vertelt Luyten. "Elk probleem dat er is, lossen ze op door met elkaar te spreken of eens te lachen."

Geen scripts

Televisie wordt vaak zeer streng voorbereid. Over ieder woord, onderwerp, locatie, outfit... is nagedacht. Maar een script heeft nog nooit op het nachtkastje van Eddy Planckaert gelegen. "Wij plannen geen activiteiten. Als de familie met een roeibootje op het water gaat, was dat hun eigen idee," aldus Luyten. En ook gespreksonderwerpen zijn niet door de makers subtiel aangebracht. "Als de familie koffie gaat drinken, gaan we mee, maar wat ze gaan zeggen is voor ons ook een verrassing. Net als iedere familie plannen ze natuurlijk dingen. Huwelijken, de renovatie van het kasteel... Dat weten we op voorhand en daar zijn we bij. Maar wat er precies gaat gebeuren, weten we op voorhand niet. Aan acteren doet de familie niet."

Wordt vervolgd

Wie in het licht van een mogelijke tweede lockdown niet genoeg warmte over zich heen kan krijgen, zal blij zijn om te weten dat er ook een tweede seizoen komt. "Het kasteel is nog niet af en er is nog een klein beetje werk," vertelt Luyten. Over dat beetje werk zullen de Planckaerts aan het huidige tempo nog lang doen en daar zijn wij bijzonder blij mee.

Het volledige gesprek met Katrien Luyten kan je hieronder beluisteren.

Lees ook: