Waarom is Cola duurder dan Melk?

25 mei 2016
Een boek over economie door een filosoof Bas Haring is dan wel hoogleraar, toch vond hij zelf dat hij niets over economie wist. Daarom ging hij het ook studeren. "Ik begrijp graag dingen. Van economie had ik het gevoel dat ik er niets van begreep. En toch wordt er van je verwacht dat je er iets van kent. Ik ga bijvoorbeeld stemmen en dat doe ik ook op basis van economische standpunten. Maar dan wil ik ook graag weten wat die standpunten nu net inhouden."

Bas Haring - Waarom is cola duurder dan melk?

Een boek over economie door een filosoof

Bas Haring is dan wel hoogleraar, toch vond hij zelf dat hij niets over economie wist. Daarom ging hij het ook studeren. "Ik begrijp graag dingen. Van economie had ik het gevoel dat ik er niets van begreep. En toch wordt er van je verwacht dat je er iets van kent. Ik ga bijvoorbeeld stemmen en dat doe ik ook op basis van economische standpunten. Maar dan wil ik ook graag weten wat die standpunten nu net inhouden."

Dertig vragen

Haring deelde zijn boek op in een dertigtal vragen. Hij stelde zich onder andere de vraag wat te doen met voedseloverschotten. "Toen ik klein was, was het soms het geval dat er véél te véél tomaten waren. Toen was mijn eerste intuïtie: laten we die naar Afrika sturen, daar hebben mensen nood aan voedsel. Maar dat is helemaal niet de beste oplossing. Die tomaten opsturen kost ook energie, mankracht en geld... Dan is het vermoedelijk beter om die mensen in Afrika op een andere manier te helpen."

Wat is een mensenleven waard?

Nog zo een vraag die Haring zich stelde was die naar de prijs van een mensenleven. Intuïtief is dat natuurlijk onschatbaar, maar dat spreekt de economie als wetenschap tegen. "Die roteconomie gaat het ene waardevolle tegen het andere afwegen. Onderwijs bijvoorbeeld. Of veiligheid. en dat is confronterend, want de waarde van een mens is iets waar je helemaal geen uitspraak over wil doen." Hij is er zelf ook geen aardiger mens van geworden, zegt Haring zelf. "Economie bestuderen zorgt ervoor dat je wat van je naïviteit verliest. Je krijgt er een soort zakelijkheid door, die niet iedereen altijd op prijs stelt... Maar het helpt wel in het vormen van je wereldbeeld. Ook al mag er wel wat intuïtiever mee omgegaan worden.

Waarom cola duurder is dan melk - uitgeverij Nijgh & Van Ditmar