Waarom coverden artiesten in de jaren ’60 hun eigen nummers?

4 juli 2020
Vergeten artiesten of bands waarvan we niet wisten dat ze bestonden, in TransEuropaExpress passeren we ze allemaal. Van Dalida tot Patty Pravo, van Lucio Battisti tot Pinguini Tattici Nucleari. Wie zeg je? Inderdaad, die allemaal. André Vermeulen en Lieven Vandenhaute nemen ons mee op een geweldige muziektrip.

Waarom zijn er meer Ringo Starrs nodig in het leven?

De Italiaanse band Pinguini Tattici Nucleari bracht dit jaar het nummer Ringo Starr uit. ’t Is een funky mix van pop en rock en het gaat erover dat de wereld tegenwoordig veel artiesten als John Lennon en Paul McCartney heeft. Maar ook de Ringo Starrs zijn nodig. Ze zorgen voor creativiteit, maar verdwijnen vaak wat op de achtergrond. Eigenlijk verdienen zij meer aandacht.

Waarom coverden artiesten in de jaren ’60 hun eigen nummers?

In de jaren '60 coverden heel veel artiesten hun eigen nummers in een andere taal. Dat deden ze om te verhinderen dat buitenlandse zangers of zangeressen die nummers in een vreemde taal zouden uitbrengen en met het succes gaan lopen.

De Oostenrijkse Freddy Quinn en de Duitse Conny Froboess coverden hun hits vaak in het Nederlands. De covers klonken echt Hollands. Wanneer artiesten uit Zuid-Europa, zoals Dalida, hun eigen nummers in het Nederlands zongen, klonken die eerder Vlaams. Naar alle waarschijnlijkheid begeleidde een Vlaming hen bij de uitspraak van de hun teksten.

Lucio Battisti, een gigant in Italië! Wie, zeg je?

Soms zijn artiesten in hun eigen land heel bekend, terwijl we ze eigenlijk in België niet kennen. Een voorbeeld is Lucio Battisti. Hij is een Italiaanse singer-songwriter en een echt monument in zijn land. Heel veel Italianen hebben hun jeugd doorgebracht met zijn liedjes.

Battisti schreef ook liedjes voor ander artiesten. Het bekendste nummer is ‘If Paradise is Half as Nice’ van Amen Corner. Daar bestaat ook een Vlaamse versie van. Mary Boduin, bekend van samenwerkingen met Ann Christy, schreef de Nederlandse tekst. Het nummer heette dan ‘Vakantiedromen’ en werd gezongen door Samantha. Maar ’t is dus oorspronkelijk van de hand van Battisti.

Herbeluister de uitzending:

Radio 1 Select