Waarom dansen wij?

14 januari 2020
Elon Musk stal onlangs de show in zijn eerste Tesla fabriek in Shanghai. De eerste ‘Tesla Model 3’ rolde er van de band en Musk vierde dat op geheel eigen wijze door eveneens op geheel eigen wijze een dansje op te voeren. . Wie ook al eens de aandacht van de wereldpers trok door te “dansen” was natuurlijk Theresa May. Hoe stijf Musk en May zich ook bewegen, het heeft iets ontwapenends, plots zijn zij ook maar gewoon “mensen”. Wat niet wegneemt dat wij ons de vraag stellen: waarom dansen wij?

Waarom doet de mensheid dat dus, dansen? Waarom heeft de ene niet het minste gevoel voor ritme, en is de ander een geboren dancing queen of king. Dat dans vroeger een belangrijke rol speelde in tribale samenlevingen, het zal wel, maar welke rol speelt het vandaag nog? Socioloog Walter Weyns - “ik ben totaal geen danser” - danst zich wel een weg door onze vragen.

In sommige culturen ligt dansen heel gevoelig. In Iran bv mag je niet dansen in het openbaar. John Van Eyck (pseudoniem) woonde een tijdje samen met zijn Iraanse vrouw in Isfahan. Zelf is hij geen danser, maar de meeste Iraniërs zijn dat wèl. In zijn boek “Meisje uit Iran” noemt hij eten en dansen tijdens woonkamerfeestjes de échte religie van Iran. Ward Bogaert zocht hem op.

Wat drijft iemand er toe om te gaan dansen om den brode? Voor Sidi Larbi Cherkaoui, een van Belgiës meest gelauwerde danser-choreografen, is dans zijn hele leven. Hij begon als danser in TV-programma’s en is ondertussen artistiek leider van Opera Ballet Vlaanderen. Hij trekt de wereld rond met zijn producties, en hij werkt samen met wereldsterren als Beyoncé. Reporter Brecht Devoldere vroeg hem of hij dans als een universele taal ziet?

Dansen legt je mentale gezondheid geen windeieren. Dat is het discours van Suzan Van Hooren, hoogleraar vaktherapie aan de faculteit psychologie aan de Nederlandse Open Universiteit.

En toch, hoewel het “des mensen is”, dat mensen in sommige culturen een moord zouden begaan om in het openbaar te mogen dansen, dat het je mentaal fitter houdt dan eender welke vorm van beweging, toch heb je ook bij Radio 1 verstokte niet-dansers als Ward, Mathias en Wouter, hoe goed de DJ ook! Reporter Brecht Devoldere snapt er in ieder geval niets van.

Wat is eigenlijk het geheim van een goeie dansplaat? Zo’n plaat die vanaf de eerste beat de dansvloer vult? Collega en muzikant Stijn kent het geheim van die “floorfillers” en neemt 5 ultieme dansplaten mee.

In danscafé “De Toverfluit” in Zoersel wordt lustig gedanst door jong én oud. Kwieke tachtigers dansen er dagelijks tot in de late uren, desnoods “tot we er bij neervallen”, Reporter Max Vryens had er afgelopen zaterdag de nacht van zijn leven.