Waarom de aanslagen in Parijs niet onze eigen schuld zijn

21 november 2015
We vonden het zelf ook een beetje raar. Dat we de ochtend na de aanslagen in Parijs radio hebben gemaakt over vanalles en nog wat behalve de aanslagen in Parijs.

Natuurlijk vonden wij dat raar. Maar we wilden niet overhaast te werk gaan. Als gekken beginnen rondbellen op zoek naar iemand die snelsnel in onze keuken iets kon komen vertellen, dat leek ons geen goed idee. Dus hebben we het vorige week over houthakkende keizers gehad. En over gruwel van lang geleden.

Deze week gaan we het er wel over hebben. Nadat iedereen het er al de hele week over gehad heeft. Ook een beetje raar, natuurlijk. Maar we vinden het toch nodig, omdat we met het gevoel blijven zitten dat niet alles gezegd is. We missen nog een standpunt. Dat van de Nederlandse journaliste Elma Drayer. Die schreef vorig jaar een opmerkelijk stuk in Vrij Nederland: ‘Waarom jihadi’s niet onze eigen schuld zijn’.

De analyse die ze daar maakt, is vandaag - na alles wat er gebeurd, gezegd en geschreven is - nog altijd uiterst actueel. Dus hebben we haar uitgenodigd om het te hebben over wat die gekken in ‘s hemelsnaam bezielt. Enfin, ‘gekken’ staat er nu, maar zijn ze dat echt, gek? Daar begint het al.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...