Waarom is de batterij van je smartphone zo snel leeg?

16 januari 2018
Moet je ook minstens één keer per dag je smartphone opladen? Dan hebben we enkele handige tips voor jou.

Onze telefoons worden almaar sneller en slimmer, maar één onderdeel lijkt achteruit gaan: de batterij. Wat kunnen we er zoal tegen beginnen? Techjournalist Frederic Petitjean hielp ons op weg in Nieuwe Feiten:

“Onze telefoons zijn camera’s en muziekspelers geworden, maar de batterijtechnologie is een beetje blijven steken” zegt hij. “Vroeger werd een batterij ook niet zo op de proef gesteld als nu: dan gebruikte je je toestel enkel om te telefoneren of te sms’en, of om een spelletje Tetris te spelen.”

Maar soit, we zitten nu eenmaal met die hedendaagse modellen. Daarom wat EHBPB (Eerste Hulp Bij Platte Batterij):

Zet de helderheid van je scherm zo laag mogelijk

Een vrij grote slokop van elektriciteit is de verlichting van je scherm. Onder je scherm zit een minuscuul ledlampje: hoe harder dat dat lampje schijnt, hoe meer stroom je verbruikt. 

Zet de trilfunctie af

Ook de trilfunctie vreet energie!

Let op met 3G en 4G

Wifi heeft minder impact op je verbruik! Schakel de 3G of 4G dus uit.

Laat je apps maar openstaan

Veel mensen swipen hun openstaande apps telkens uit. Maar die apps telkens opnieuw openen, vergt meer van je batterij dan je denkt.

Vervang je batterij

Batterijen verslijten telkens als je ze oplaadt. Een optie kan zijn om je batterij te vervangen. Let wel, bij de meeste modellen kan je de batterij er niet zomaar uithalen. Dan moet je naar een "reparatiewinkel", en dat kan je een flinke duit kosten. “Al heeft Apple onlangs zijn batterijen vrij sterk in prijs verlaagd: van 89 naar 29 euro” zegt Petitjean. “Maar op 1 januari 2019 zal die prijs waarschijnlijk opnieuw de hoogte ingaan.”

Lees ook:

Lijst van artikels