Waarom de federale ambtenaren vandaag staken

30 april 2018
De federale ambtenaren leggen vandaag het werk neer. Ze zijn boos over de hervormingen die minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) op stapel heeft staan. Een grote doorn in het oog is de mogelijke bevriezing van de vaste benoemingen. "Vandeput ondermijnt de staat met zijn hervormingen."

De ambtenaren van de federale overheidsdiensten leggen vandaag het werk neer. De staking is "vrij algemeen", zeggen de bonden. Zo wordt er gestaakt in de federale overheidsdiensten, de sociale zekerheidsinstellingen, de federale wetenschapsinstellingen maar ook in de gevangenissen of de gesloten centra. Maar bij onder meer de NMBS of bij de politiekorpsen wordt geen hinder verwacht.

De bonden hebben het dan ook gehad. "We hebben al 4 jaar een moeilijke relatie met minister Vandeput", zucht Marc Saenen van ACV Openbare Diensten. "We zien hem heel weinig. En als we hem zien, is het om de ambtenaren aan te vallen." Dat er intussen grote hervormingen van het ambtenarenstatuut op stapel staan, helpt daar niet bij.

Een van de meest ingrijpende plannen van Vandeput is dat hij het aandeel vastbenoemde ambtenaren naar beneden wil krijgen. Volgens cijfers van de federale overheid maakten die 'statutairen' in 2017 nog ruim 78,4 procent van het totale aantal federale ambtenaren uit. Dat aandeel verschilt uiteraard sterk van overheidsdienst tot overheidsdienst.

Die statutairen hebben heel wat voordelen die contractuele ambtenaren niet hebben - gaande van een hoger pensioen, over een voordelige regeling rond ziektedagen tot toegang tot bepaalde hogere functies. Volgens Vandeput is dat onderscheid niet meer van deze tijd voor heel wat functies en zorgt het voor soms onverklaarbare ongelijkheden op de werkvloer.

Daarom wil hij die verhouding naar 50-50 krijgen. Dat vooral door de vaste benoemingen voor heel wat functies te bevriezen en bij aanwervingen enkel in te zetten op contractuelen. Enkel 'gezagsfuncties' - inspecteurs, agenten,... - zouden die vaste benoemingen nog van toepassing zijn.

Meer op vrtnws.be